Τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Αν αγαπάς τα καλά μελωμένα και τρυφερά μελομακάρονα, τότε αυτή είναι η συνταγή που έψαχνες!

Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι γοχ
  • 200 gr σιμιγδάλι ψιλό
  • 400 gr χυμός πορτοκαλιού
  • 400 gr σπορέλαιο
  • 180 gr ελαιόλαδο
  • 50 gr άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κ. γλυκού γαρίφαλο
  • 2 κ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κ. γλυκού baking soda
  • ξύσμα από δύο πορτοκάλια

Για το σιρόπι:

  • 500 gr νερό
  • 800 gr ζάχαρη
  • 150 gr μέλι
  • 3 ξυλάκια κανέλας
  • 3 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 1 πορτοκάλι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Κόψε το πορτοκάλι στα δύο και σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά βάλε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα, το πορτοκάλι και τα γαρίφαλα.
  • Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, αφαίρεσε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, πρόσθεσε το μέλι, ανακάτεψε καλά τα υλικά και άφησε το σιρόπι να κρυώσει τελείως (4 ώρες).
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα και σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε καλά το χυμό πορτοκαλιού με το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη γαρίφαλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου, τη baking soda και το ξύσμα πορτοκαλιών.
  • Πρόσθεσε το υγρό μείγμα σε εκείνο με το αλεύρι και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν, αλλά για πολύ λίγη ώρα, ώστε να μην “κόψει” η ζύμη.
  • Πάρε μία κοφτή κουταλιά από τη ζύμη και πλάσε σε κυλινδρικό σχήμα, έπειτα πάτησέ τη για να γίνει οβάλ (συνολικά θα βγουν περίπου 70-80 μελομακάρονα).
  • Τοποθέτησε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήσε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν.
  • Εφόσον το σιρόπι έχει κρυώσει τελείως και είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ρίξε τα καυτά μελομακάρονα μέσα για 10 δευτερόλεπτα και άφησέ τα σε μια σχάρα να σουρώσουν.
  • Προαιρετικά μπορείς να τα πασπαλίσεις με τριμμένο καρύδι, κανέλα ή και επιπλέον μέλι.

Read More

And More