Καλτσούνια με μανούρι

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Όταν ένα διακεκριμένος σεφ συναντά μια παραδοσιακή συνταγή το αποτέλεσμα δεν μπροεί παρά αν είναι εντυποσιακό. Καλτσούνια με μανούρι, δυόσμο και σάλτσα μελιού, αρωματισμένη με πορτοκάλι και τριαντάφυλλο. Μια συνταγή που παρουσίασε ο γνωστός σεφ κατά την επίσκεψή του στην τηλεοπτική εκπομπή Master Chef!

Συστατικά

  • ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ – 1½ κιλό αλεύρι
  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • ½ ποτηράκι του καφέ ρακή
  • Νερό όσο χρειαστεί ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ – ½ κιλό μανούρι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 2 ματσάκια δυόσμο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Σουσάμι
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ – Χυμός 10 πορτοκαλιών
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. τριαντάφυλλο αποξηραμένο
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και την πλάθουμε ώστε να γίνει μαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια
  • Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για περίπου μισή ώρα
  • Ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση προσθέτοντας πολύ ψιλοκομμένο δυόσμο
  • Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα και την αφήνουμε να μειωθεί στο μισό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά
  • Με τη ζύμη ανοίγουμε φύλλο πάχους ½ εκατοστού και κόβουμε τετραγωνάκια μήκους 10 εκατοστών
  • Τοποθετούμε τη γέμιση στη μέση και κλείνουμε σαν φάκελο. Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι
  • Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και σερβίρουμε με σάλτσα μελιού

Tip

Τα καλτσούνια παραδοσιακά στην Κρήτη σερβίρονται με σκέτο θυμαρίσιο μέλι, χωρίς όμως το δυόσμο στη γέμισή τους.

 

Read More

And More