Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σου δίνει μια συνταγή για να αξιοποίησεις αυτό το φρούτο της εποχής!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Για τον πολτό σύκου
- 2 φλ. φρέσκα σύκα με τη φλούδα τους ψιλοκομμένα
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- 1/4 φλ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
- 1/2 φλ. καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
- Για το κέικ
- 1/4 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 1 βανίλια
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1/4 κ.γλ. γαρίφαλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλ. φρέσκα σύκα ψιλοκομμένα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Τόσο για τον πολτό όσο και για το κέικ διαλέγουμε σύκα ώριμα αλλά όχι λιωμένα. Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Τα ψιλοκόβουμε.
- Για τον πολτό: Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα σύκα με το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
- Μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά και να θυμίζει μαρμελάδα, περίπου για 15΄-20΄.
- Το αφήνουμε να κρυώσει. Τότε προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
- Για το κέικ: Στον κάδο του μίξερ, και με το φτερό του κέικ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4΄-5΄, να κρεμώσει.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι και εναλλάξ το αλεύρι με το γιαούρτι.
- Τέλος ρίχνουμε και το 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα σύκα. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
- Βουτυρώνουμε ή αλευρώνουμε καλά δύο ταψάκια των 20 εκ. και ισομοιράζουμε το μίγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στον αέρα για 30΄-35΄.
- Δοκιμάζουμε με τη λάμα του μαχαιριού αν τα κέικ έχουν ψηθεί.
- Τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
- Βάζουμε το κέικ σε πιατέλα. Από πάνω, κάνουμε μία στρώση με τον πολτό σύκου-καρυδιού και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι κέικ.
- Αν θέλουμε κρατάμε λίγο πολτό και αλείφουμε εξωτερικά όλο το κέικ.
Tip
Τρώγεται ωραία και σκέτο σαν απλό κέικ, χωρίς τον πολτό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ