Κοτόπιτα

1,5 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει μια γευστική κοτόπιτα με σπιτικό φύλλο και μας απογειώνει!

Συστατικά

  • Για το φύλλο
  • 6 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 αυγό και λίγο γάλα για το άλειμμα
  • Λίγο λάδι για το ταψί
  • Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
  • Για τη γέμιση
  • 700 γρ. βρασμένο και ξεκοκκαλισμένο κοτόπουλο
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Κάρυ
  • Μοσχοκάρυδο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Φτιάχνουμε το φύλλο: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  • Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι και το ξύδι.
  • Σιγά σιγά ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι το αλεύρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. 4.Σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι τα σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30′.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι που έχει κάψει καλά ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια.
  • Μόλις πάρουν λίγο χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 2′.
  • Προσθέτουμε τις πιπεριές και το καρότο και τα αφήνουμε να μαραθούν σε μέτρια φωτιά.
  • Βάζουμε στο τηγάνι και το κοτόπουλο το οποίο έχουμε κόψει σε ψιλά κομμάτια.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί.
  • Μόλις το κρασί εξατμιστεί χαμηλώνουμε και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά.
  • Αφού σωθούν τα υγρά, αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  • Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί και η γέμιση έχει κρυώσει, πλάθουμε ένα μπαστούνι και το χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια.
  • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλο.
  • Στρώνουμε τα 4 φύλλα σε ένα λαδωμένο ταψί, στη μέση βάζουμε την γέμιση που ήδη έχουμε φτιάξει, και από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και αλείφουμε αν θέλουμε με μείγμα από ένα αυγό και λίγο γάλα.
  • Ψήνουμε στους 180° για 50′ μέχρι να ροδίσει.

Tip

Εάν βεβαίως δεν θέλεις να φτιάξεις φύλλο μπορείς να βάλεις έτοιμο χωριάτικο.

Read More

And More