Κούπες! Γεμιστές μπαλίτσες με κιμά

50 Λέπτα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Ένας εκλεκτός μεζές από την Κύπρο με άρωμα ανατολής! Η λέξη κούπα είναι παράφραση της αραβικής kibehh, που σημαίνει μπάλα… στην περίπτωσή μας γεμιστή μπαλίτσα από πληγούρι με κιμά! Δοκίμασέ το…

Συστατικά

  • 4 ποτήρια πλιγούρι ψιλό
  • 4 ποτήρια νερό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι & κανέλα
  • 1 μικρό κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • Για τη γέμιση: 600 γρ. κιμά χοιρινό
  • 4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ¾ ποτηριού λάδι
  • Αρκετό μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι & κανέλα
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε σε κατσαρόλα το νερό, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το κρεμμύδι και βάλτη στη φωτιά. Μόλις κοχλάσουν την κατεβάζεις.
  • Πρόσθεσε αμέσως το πλιγούρι και ανακάτεψε καλά μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
  • Σκέπασε την κατσαρόλα και άφησέ την έτσι για τουλάχιστον 3-3 ½ ώρες (ή όλο το βράδυ στο ψυγείο).
  • Ετοίμασε τη γέμιση: σώταρε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι στο λάδι χωρίς να ροδίσει.
  • Πρόσθεσε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, και την κανέλα. Ψήσε σε μέτρια φωτιά μέχρι που να αρχίσει να ροδίζει ο κιμάς.
  • Ρίξε το μαϊντανό, ανακάτεψε και κατέβασε από τη φωτιά.
  • Στράγγιξε τον κιμά από τα περιττά υγρά και βάλτον σε μπολ.
  • Σε άλλο μεγάλο μπολ ζύμωσε καλά το μίγμα με το πληγούρι. Για να πλάσεις τις κούπες, πάρε λίγο, λίγο από το πληγούρι και πλάστο αρχικά σε μπαλίτσα.
  • Με δάχτυλα βρεγμένα σε νερό, ξεκίνα να την πλάθεις ώστε να γίνει κυλινδρική χωρίς να σπάσει και να μοιάζει με μικρό σφηνακοπότηρο
  • Γέμισε το κενό από μέσα με λίγη από τη γέμιση, και πλάσε ώστε να κλείσεις τις άκρες, σχηματίζοντας τες σε μύτη, βρέχοντας συνεχώς το δάχτυλό σου.
  • Τηγάνισέ τες σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Tip


Read More

And More