Κοζανίτικη γκιζλεμόπιτα (κιμαδόπιτα με πράσα)

1,5 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Τραγανό κοζανίτικο φύλλο, μπόλικο πράσο και μυρωδάτος κιμάς και έτοιμη η πίτα σου! Γιατί μια παραδοσιακή πιτούλα από τα χεράκια σου χρειάζεται στο γιορτινό τραπέζι! Και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σου δίνει την εξαιρετική της συνταγή…

Συστατικά

  • 5 φύλλα «Κιχί» alfa ​
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 5 μέτρια πράσα, τρυφερά
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 φλιτζάνι πέτουρα (χυλοπιτάκι)
  • 700 γρ. κιμά αρνί και μοσχάρι
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/3 από το συνολικό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε. Μετά από 10′ περίπου, όταν το κρεμμύδι έχει γίνει διάφανο, προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε τον κιμά να αλλάξει χρώμα και να μισοψηθεί για 6-7′. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα πέτουρα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει καλά.
  • Αφού κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά και το μαϊντανό, ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ρηχό, μεγάλο ταψί για πίτα, 40 εκ. (ή στο ταψί της κουζίνας) αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να εξέχουν αρκετά από το ταψί.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση και με κουτάλι την απλώνουμε σε λεπτή στρώση. Καλύπτουμε με 1 φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν και στρίβουμε σε κόθρο.
  • Βάζουμε ποτήρι φαρδύ στο κέντρο της πίτας και χαράζουμε κύκλο γύρω του με κοφτερό μαχαίρι. Δεν χαράζουμε μέχρι κάτω, μόνο τα πάνω φύλλα. Ακτινωτά, χωρίζουμε την πίτα σε 12 κομμάτια. Ραντίζουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει η βάση της από το ταψί. Το τελευταίο 10λεπτο ψήνουμε μόνο με την κάτω αντίσταση, για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Είναι έτοιμη όταν ξεκολλήσει από το ταψί.

Tip

Τα πέτουρα ή οι χυλοπίτες στη γέμιση θα μαζέψουν τα υγρά της πίτας, έτσι ώστε να μείνει αφράτη η γέμιση και τραγανά τα φύλλα.

Read More

And More