Ψητό χοιρινό μπούτι με μαρμελάδα

3 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Ο Jamie Oliver αγαπά το καλό κρέας και οι συνταγές του είναι πάντα ενδιαφέρουσες, όπως αυτό το εορταστικό χοιρινό μπούτι που θα ικανοποιήσει κάθε καλεσμένο!

Συστατικά

  • Ένα μπούτι χοιρινό με το κότσι και το δέρμα περίπου 3-4 κιλά
  • 2 καρότα χοντροκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι χοντροκομμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 16 μαύρα πιπέρια
  • 1 πράσο καθαρισμένο και 1 φύλλο δάφνης δεμένα
  • 2 πορτοκάλια
  • 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
  • 2 κ.σούπας χοντρό αλάτι
  • 3 κ.σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 βάζο μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε το μπούτι σε μεγάλη κατσαρόλα και σκέπασέ το με νερό.
  • Ρίξε μέσα το καρότο, το σέλερι, τη δάφνη, τα πιπέρια, το πράσο.
  • Καθάρισε τα πορτοκάλια (χωρίς το λευκό μέρος τους) και ρίξε τις φλούδες στην κατσαρόλα.
  • Στύψ’ τα και ρίξε το χυμό στην κατσαρόλα μαζί με το αλάτι.
  • Άφησε να πάρει βράση και μετά χαμήλωσε τη φωτιά στο χαμηλό να σιγοβράσει για περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο, σκεπασμένο.
  • Ξάφριζέ το όποτε χρειάζεται.
  • Κατέβασέ το από τη φωτιά και άφησέ το να κρυώσει μέσα στο ζουμί για μισή ώρα.
  • Βγάλε τα λαχανικά και κράτα το ζωμό για άλλη χρήση.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 170°C.
  • Προσεκτικά βάλε το κρέας σε ξύλο κοπής και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε το δέρμα και μέρος από το λίπος.
  • Χάραξε την επιφάνεια του κρέατος χιαστί και πιπέρωσέ το γενναία με το φρέσκο πιπέρι.
  • Βάλε το κρέας σε ταψί και ψήστο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει το λίπος και να είναι τραγανό.
  • Βγάλτο από το φούρνο.
  • Ανακάτεψε τη μαρμελάδα να γίνει λίγο πιο αραιή.
  • Τρίψε το κρέας με δεντρολίβανο και άλειψέ το με μαρμελάδα.
  • Βάλτο στο φούρνο για άλλη μια ώρα περίπου, περιχύνοντάς το τακτικά με μαρμελάδα μέχρι να ροδίσει.

Tip

Αν η μαρμελάδα πορτοκάλι δεν είναι του γούστου σου μπορείς να βάλεις μικρότερη ποσότητα βερίκοκο με την προσθήκη λίγου λεμονιού!

Read More

And More