Αποτοξίνωση μόνο με φρούτα και λαχανικά: Τα θετικά και τα αρνητικά που πρέπει να ξέρεις

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και μας πιάνει το σύνδρομο της γρήγορης δίαιτας. Σε αυτή τη λογική λοιπόν (αν μπορεί να θεωρηθεί λογική), καταφεύγουμε σε ό,τι θεωρούμε πιο άμεσο και δραστικό. Μία μέθοδος είναι η αποτοξίνωση (ή δίαιτα) με φρούτα και λαχανικά. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε μόνο φρούτα και ωμά λαχανικά για τόσες ημέρες;

Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου ενημερώνει σχετικά, τονίζοντας ότι η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί και πάλι τη μόνη υγιή λύση για να χάσουμε κιλά.

Τα θετικά και τα αρνητικά!
Το βασικό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι δε μιλάμε για μία αποτοξινωτική δίαιτα, όπως πολλοί θέλουν να την αποκαλούν, αλλά για μονοφαγία. Ναι μεν, ο οργανισμός προχωράει σε μία detox διεργασία αφού δεν του δίνουμε κρέας ή ζάχαρη κ.τ.λ., αλλά επί της ουσίας στερείται πολύτιμων διατροφικών ομάδων και κατά συνέπεια, θρεπτικών συστατικών. Επειδή το διάστημα είναι σύντομο, δε θα δημιουργηθεί κάποια σοβαρή βλάβη στο σώμα μας, αλλά καλό είναι να μη βάζουμε τον οργανισμό μας σε μία στερητική δίαιτα.

Χάνουμε όντως κιλά;
Μία τέτοιας μορφής διατροφή έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια νερού και μυϊκής μάζας. Χωρίς πρωτεΐνη ο μυς δεν τρέφεται και με τόσα φρούτα, πλούσια σε νερό, θα χάσουμε πολλά υγρά. Το κακό είναι ότι πρόκειται για κιλά, που θα τα ξαναπάρουμε γρήγορα στην προσπάθεια που θα κάνει το σώμα μας για να αναπληρώσει όσα έχασε απότομα και χρειάζεται (π.χ. νερό). Ουσιαστικά δε χάνουμε κιλά, αλλά νερό και μύες.

Τι μπορείς να κρατήσεις από μία τέτοια δίαιτα:

  • Τα πολλά φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατακράτησης των υγρών.
  • Το δεύτερο θετικό αφορά στην ελαστικότητα της επιδερμίδας και την πολύ καλή ενυδάτωση του οργανισμού μέσα από τις συγκεκριμένες ωμές τροφές.
  • Τα φρούτα και λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
  • Είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσεις την ημερήσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών, που καταναλώνεις.
  • Απολαμβάνεις διαφορετικές χρωματικές ομάδες φρούτων και λαχανικών, μέχρι να πετύχεις τον κορεσμό και να μην πεινάς. Έτσι κάνεις το test για τις τροφές που σου αρέσει να απολαμβάνεις και τις οποίες μπορείς να εντάξεις στο διαιτολόγιό σου (ενώ μέχρι την express δίαιτα τις είχες ξεχασμένες).
  • Αποκτάς επίπεδη κοιλιά σε λίγες μόνο ημέρες (τονίζουμε όμως ότι αυτό είναι προσωρινό).

Bonus tip
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό, αφού αναδομούν τον μυϊκό ιστό και μας βοηθούν να έχουμε μία ισορροπία και ενέργεια. Χωρίς αυτές το σώμα εξαντλείται, κουράζεται πολύ πιο εύκολα και δεν έχει την επιθυμητή ενέργεια και η ενέργεια το καλοκαίρι μάς είναι πολύτιμη! Σκέψου καλά λοιπόν πριν προχωρήσεις σε μία στερητική, μονοφαγική δίαιτα.

Read More

And More