Κολοκυθάκια γεμιστά στο φούρνο

1 Ώρα και 30 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Ένα γεύμα απολαυστικό και αρκετά εύκολο στην παρασκευή! Γιατί το κολοκυθάκι είναι το λαχανικό του καλοκαιριού…

Συστατικά

  • 30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
  • 2 φλιτζάνι μαλακή ψίχα ψωμιού
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 1 μικρή πρέζα πιπέρι
  • 4 μεγάλα κολοκυθάκια
  • ¼ φλιτ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια γάλα χλιαρό
  • 1/3 φλιτζανιού τριμένη παρμεζάνα
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα φρέσκα μανιτάρια
  • 1/2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ή ¼ ξερό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μέτριο μπολ και ρίξε δύο ποτήρια βραστό νερό. Άφησέ τα για 15 λεπτά. Στράγγισέ τα και ψιλόκοψέ τα.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε μέτριο τηγάνι βάλε 3 κ.σ. βούτυρο και βάλε την ψίχα μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Πρόσθεσε τη μία σκελίδα σκόρδο και μαγείρεψε ένα λεπτό ακόμη ανακατεύοντας για να πάρει η ψίχα το άρωμα του σκορδου.
  • Απομάκρυνε από τη φωτιά και ρίξε το μαϊντανό μια μικρή πρέζα αλάτι και πιπέρι.
  • Κόψε και πέτα τις άκρες από τα κολοκυθάκια. Κόψτα στη μέση και με το ειδικό εργαλειάκι αφαίρεσε την ψίχα τους. Κράτησέ την ξεχωριστά και ψιλοκοψέ την.
  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώσε το υπόλοιπο βούτυρο (κράτα στην άκρη μία κ.σ.) σε μέτρια φωτιά. Ρίξε το αλεύρι ανακατεύοντας. Ρίξε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας έντονα με σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει. Χαμήλωσε τη φωτιά στο σιγανό και ρίξε την παρμεζάνα και μια γερή πρέζα αλάτι. Βγάλε από τη φωτιά.
  • Λιώσε την 1 κ.σ. Βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε μέτριο τηγάνι. Ρίξε την ψίχα από το κολοκυθάκι, τα μανιτάρια (φρέσκα και αποξηραμένα) και το κρεμμύδι. Μαγείρεψε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, πρόσθεσε το θυμάρι και τις άλλες 2 σκελίδες σκόρδο και άλλη μία πρέζα αλάτι, ανακάτεψε και βγάλε από τη φωτιά. Ρίξε τα 2/3 φλιτζ ψίχας στο μίγμα.
  • Σε ένα πυρέξ ρίξε τη μπεσαμέλ που έφτιαξες. Γέμισε τα κολοκυθάκια με το μίγμα που έφτιαξες και βάλτα το ένα δίπλα στο άλλο. Πασπάλισε με την ψίχα που κράτησες ξεχωριστά.
  • Σκέπασε με αλουμινόχαρτο και ψήσε για 30 λεπτά. Βγάλε το αλουμινόχαρτο και ψήσε άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και να βράσει η μπεσαμέλ.

Tip


Read More

And More