Λαχανικά τουρσί

1 Ημέρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Τουρσί… αναμφισβήτητα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας. Διάλεξε εσύ τα λαχανικά σου και με τις συμβουλές του Άκη Πετρετζίκη θα έχεις το τουρσί έτοιμο σε μία μόλις ημέρα!

Συστατικά

  • Διάφορα λαχανικά της επιλογής σου
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 λίτρο ξίδι
  • 1 χούφτα αλάτι
  • 2 χούφτες ζάχαρη
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. μαραθόσπορο
  • 2 κ.σ. κόκκους πιπέρι
  • 2 κ.σ. κύμινο σε σπόρους
  • 2-3 φυλλαράκια Δάφνης

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μια κατσαρόλα βάλε το ξίδι με το νερό να βράσουν μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη
  • Βάλε το πιπέρι, τη δάφνη, το μαραθόσπορο, το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, το κύμινο, τη δάφνη και το σκόρδο σε ένα μεγάλο γυάλινο αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς
  • Σκέπασε τα υλικά που θα δώσουν άρωμα στο τουρσί σου με 3-4 μεγάλα φύλλα λάχανο
  • Καθάρισε τα λαχανικά σου – μελιτζάνες, κολοκυθάκια, καρότα, μανιτάρια, κουνουπίδι, σέλερι κτλ – κόψε σε κομματάκια και πρόσθεσέ τα στο βάζο πιέζοντας καλά να μην αφήνεις αέρα μεταξύ τους
  • Αφού βεβαιωθείς πως το νερό με το ξίδι έχει κάψει καλά και έχουν λιώσει η ζάχαρη με το αλάτι, περίχυσε με αυτό τα λαχανικά σου, να τα σκεπάσεις
  • Πριν κλείσεις καλά το βάζο, ρίξε λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια και σφράγισε
  • Πάρε το βάζο όπως είναι και βύθισε μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που καίει (αλλά δεν κοχλάζει). Άφησε εκεί δέκα λεπτά και στη συνέχεια φύλαξε το βάζο στην άκρη
  • Με αυτό τον τρόπο μπορείς να καταναλώσεις το τουρσί την επόμενη κιόλας ημέρα. Αν το ανοίξεις συντήρησε στο ψυγείο

Tip


Read More

And More