Μελιτζάνες γεμιστές με αρωματικό πληγούρι

1 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Τα γεμιστά λαχανικά είναι ένα πιάτο που τρώμε πολύ τις καλοκαιρινές μέρες και ειδικά χωρίς κρέας για να ελαφρύνουν. Αυτή η συνταγή θα σε κάνει να αγαπήσεις τις μελιτζάνες!

Συστατικά

  • 6 μικρές μελιτζάνες
  • 5 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζ. πληγούρι
  • μισό φλιτζ. φύλλα μαϊντανού
  • 1/4 φλιτζ. φύλλα κόλιανδρου
  • 1/4 φλιτζ. ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
  • 1/4 φλιτζ. κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • 1/4 φλιτζ. ρόδι (τα σπόρια)
  • μισό λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
  • μισό κουταλάκι ρίγανη

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Πλύνε καλά τις μελιτζάνες και κόψε τες κάθετα στη μέση.
  • Με ένα μαχαίρι χάραξε την ψίχα της μελιτζάνας χωρίς όμως να σκίσεις το εξωτερικό της κέλυφος ώστε να δημιουργήσεις χώρο για τη γέμιση.
  • Μπορείς αν θέλεις να αφαιρέσεις και λίγη ψίχα.
  • Περίχυσε κάθε μελιτζάνα με περίπου μισή κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.
  • Αλατοπιπέρωσε και πασπάλισε με ρίγανη.
  • Ψήσε της μελιτζάνες με το λευκό τους μέρος προς τα πάνω για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
  • Όσο ψήνονται, βάλε το πληγούρι σε μπολ και ρίξε μέσα καυτό νερό να το καλύψει περίπου κατά ένα εκατοστό.
  • Σκέπασε το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας και άφησέ το να σταθεί για 10 λεπτά.
  • Μετά βγάλε την πετσέτα, ανακάτεψε το πληγούρι με ένα πιρούνι και δοκίμασέ το. Εάν είναι ακόμη σκληρό, σκέπασε το μπολ για άλλα 5 λεπτά και ξαναδοκίμασε.
  • Ψιλόκοψε το μαϊντανό και τον κόλιανδρο.
  • Μόλις το πληγούρι μαλακώσει, στράγγιξέ το από τυχόν περιττό νερό.
  • Ανακάτεψέ το με τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια, το κουκουνάρι και το ρόδι, το λεμόνι και το ξύσμα καθώς και τις 2 κουταλιές λάδι που έμειναν και αλατοπιπέρωσε.
  • Βγάλε τις μελιτζάνες από το φούρνο σε πιατέλα και γέμισέ τες με το πληγούρι.
  • Σέρβιρε με έξτρα κουκουνάρι και ρόδι.

Tip

Το κουκουνάρι και το ρόδι είναι προαιρετικά στη συνταγή!

Read More

And More