Να επιλέξω φρούτα και λαχανικά θερμοκηπίου ή όχι;

“Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο…” αναφέρει η λαϊκή ρήση και αυτό έχει ιδιαίτερη διπλή σημασία για την ανθρώπινη διατροφή. Από την μία καταναλώνονται τροφές με τη μέγιστη περιέκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και από την άλλη δεν λαμβάνονται τρόφιμα τα οποία ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, προ-οξειδωτικές ουσίες, όπως χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες.

Όπως αναφέρω και στις 10 χρυσές συμβουλές για μέγιστα αποτελέσματα στη δίαιτα ORAC, καθίσταται σαφές ότι θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά την εποχικότητα και να αποφεύγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά “ψυγείου” ή θερμοκηπίου και γεικά οτιδήποτε βρίσκεται εκτός εποχής. Για το λόγο αυτό, σας παραθέτω στη συνέχεια τον κατάλογο της εποχιακής διαθεσιμότητας των φρούτων και λαχανικών.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Αχλάδι, καρπούζι, μήλο, πορτοκάλι, πεπόνι, σταφύλι, σύκο
Αγγούρι, καρότο, κολοκύθι, κρεμμύδι
Λάχανο, μαρούλι, μελιτζάνα, ντομάτα, μπάμιες, παντζάρια
Πατάτα, ραδίκια, σέληνο, σπανάκι, φασολάκια

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Αχλάδι, λεμόνι, μήλο, πεπόνι, σταφίδα
Αγγούρι, καρότο, κολοκύθι, κουνουπίδι, λάχανο, μαρούλι, μελιτζάνα
Ντομάτα, παντζάρι, πατάτα, πιπεριά, ραδίκια, σέληνο, σπανάκι, φασολάκια

Όσα φρούτα και λαχανικά είναι bold, σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μήνα βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους και είναι προτεινόμενα προς κατανάλωση.

Έχεις και εσύ απορίες για την διατροφή; Στείλε την ερώτηση σου στον Δημήτρη Γρηγοράκη. Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας κάνοντας κλικ εδώ

Read More

And More