Χειμωνιάτικα λαχανικά ογκρατέν αρωματισμένα με θυμάρι

1 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
6
Mερίδες
Εύκολη
Βαθμός δυσκολίας

Λαχταριστό και ζουμερό ογκρατέν με γλυκοπατάτα και παντζάρια

Συστατικά

  • 2 γλυκοπατάτες
  • 4 παστινάκια (ή καρότα)
  • 5 μέτρια παντζάρια
  • 2 1/4 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 120 gr παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κ. σούπας + έξτρα φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 60 gr. γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθέτησε την σχάρα στην μεσαία θέση.
  • Κόψε τις γλυκοπατάτες, τα παστινάκια και τα παντζάρια σε λεπτές φέτες και μετάφερε κάθε λαχανικό σε διαφορετικό μπολ.
  • Ρίξε 2/3 κρέμας γάλακτος σε καθένα από τα τρία μπολ, από πάνω πασπάλισε 1/4 από την παρμεζάνα και ένα κουταλάκι θυμάρι.
  • Αλατοπιπέρωσε τα λαχανικά και ανακάτεψέ τα καλά.
  • Ρίξε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ανακάτεψε με 1/4 από την παρμεζάνα και το λιωμένο σκόρδο.
  • Στήσε μία σειρά από όρθιες ροδέλες γλυκοπατάτας διαγώνια στο πυρέξ, έπειτα κάνε το ίδιο με τα παστινάκια και τα παντζάρια.
  • Επανάλαβε την διαδικασία μέχρι να γεμίσει το σκεύος σου.
  • Αλατοπιπέρωσε όλα τα στημένα λαχανικά και πασπάλισε με όση παρμεζάνα έχει απομείνει ομοιόμορφα.
  • Κάλυψε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήσε για 25 με 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο, πασπάλισε με την γραβιέρα και γύρισε τον φούρνο στο γκριλ.
  • Ψήσε για άλλα τρία με πέντε λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα τυριά.
  • Σέρβιρε όσο είναι ζεστό, πασπαλίζοντας με φρέσκο θυμάρι.

Read More

And More