Γαλοπούλα με μυρωδικά σε χυμό πορτοκάλι

2 ώρες 40'
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Η γαλοπούλα έχει την τιμητική της και δικαίως αφού το κρέας της είναι νόστιμο και τρυφερό. Αυτή η συνταγή έχει πολλά μπαχαρικά και λιγότερα λίπη αλλά και μια υπέροχη γεύση από το χυμό του πορτοκαλιού.
Θερμίδες: 274

Συστατικά

  • Σπρέι μαγειρικής
  • 1 φρέσκια ή κατεψυγμένη γαλοπούλα, περίπου 5,5 κιλά
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
  • 1 1/4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 5/8 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο με λιγότερο αλάτι
  • 3/4 φλιτζάνι ξερό σέρι
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Αφαιρείς τα εντόσθια, το συκώτι και το λαιμό από τη γαλοπούλα και τα κρατάς στην άκρη.
  • Στεγνώνεις τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας.
  • Κόβεις και πετάς το περιττό λίπος.
  • Περνάς τα δάχτυλα ανάμεσα στο δέρμα και στο κρέας της γαλοπούλας στο λαιμό και σπρώχνεις απαλά για να χαλαρώσει το δέρμα, από το στήθος μέχρι τα μπούτια.
  • Ανακατεύεις με ένα σύρμα το λάδι, το ξύσμα, το κύμινο, το μέλι, το σκόρδο σε σκόνη, τον κόλιανδρο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, το τζίντζερ, την κανέλα και το κόκκινο πιπέρι.
  • Τρίβεις το μείγμα μπαχαρικών καλά σε όλη τη γαλοπούλα και κάτω από το δέρμα.
  • Δένεις τα πόδια της μαζί με ένα σπάγκο κουζίνας.
  • Τοποθετείς τα εντόσθια, το λαιμό, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα καρότα σε μεγάλο ταψί.
  • Προσθέτεις τον ζωμό και το sherry στο ταψί.
  • Τοποθετείς μία σχάρα πάνω στο ταψί  και ψεκάζεις τη σχάρα με το σπρέι μαγερικής. Βάλε τη γαλοπούλα πάνω στη σχάρα με το στήθος προς τα πάνω.
  •  Ψήνεις στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Μετά κάλυψε την γαλοπούλα ελαφρώς με ένα αλουμινόχαρτο χωρίς να τη βγάλεις από το φούρνο.
  • Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και ψήνεις ακόμα 1 ώρα και 10 λεπτά.
  • Αφαιρείς το ταψί από τον φούρνο, τοποθετείς την γαλοπούλα σε ένα ξύλο κοπής και την αφήνεις σκεπασμένη να κρυώσει 20 λεπτά. Χαράζεις τη γαλοπούλα και πετάς το δέρμα.
  • Σούρωσε το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί ώστε να πάρεις μόνο το υγρό χωρίς τα στερεά και χωρίς το λίπος.
  • Βάλε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι και άστο να βράσει.
  • Προσθέτεις το χυμό πορτοκαλιού στο κατσαρολάκι και το αφήνεις να βράσει. Μαγειρεύεις για 3 λεπτά ή μέχρι να πήξει ελαφρά.
  • Ανακατεύεις με το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το 1/8 κουταλάκι μαύρο πιπέρι.
  • Σερβίρεις την γαλοπούλα με τη σος στο πλάι.

Tip


Read More

And More