Μπαμπαγκανούς (Μελιτζανοσαλάτα)

2,5 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Όταν η μελιτζάνα είναι στα ντουζένια της είναι κρίμα να μην την εκμεταλλευτείς και να φτιάξεις αυτή τη μελιτζανοσαλάτα στην αραβική της εκδοχή!

Συστατικά

  • 750 γραμμ. μελιτζάνες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 2-3 κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι
  • 1/4 φλιτζ. ταχίνι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο σουμάκ για το σερβρίρισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  • Κόψε τις μελιτζάνες στη μέση κάθετα.
  • Λάδωσε ελαφρά την κομμένη πλευρά εσωτερικά με ελαιόλαδο και πασπάλισε κάθε κομμάτι με αλάτι.
  • Ψήσε τες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ και να μαυρίσουν στις άκρες.
  • Άφησέ τες να κρυώσουν για μια ώρα.
  • Με ένα κουτάλι αφαίρεσε την ψίχα της μελιτζάνας και βάλε την σε ένα τουλπάνι ή μια λεπτή πετσέτα κουζίνας.
  • Πίεσε την ψίχα μέχρι να φύγουν τυχόν υγρά που έχει.
  • Βάλε την ψίχα σε γουδί ή στο μούλτι.
  • Πρόσθεσε το σκόρδο, το λεμόνι, το ταχίνι και λίγο πιπέρι και χτύπησε να γίνει πολύ λείο το μίγμα.
  • Δοκίμασε και πρόσθεσε έξτρα λεμόνι, λάδι, αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
  • Βάλε στο ψυγείο για μια ώρα.
  • Πριν σερβίρεις πασπάλισε με λίγο σουμακ.
  • Σέρβιρε με ψημένη αραβική πίτα ή φρέσκα λαχανικά.

Tip

Πασπάλισε τη μελιτζανοσαλάτα με λίγη καπνιστή πάπρικα αντί για σουμακ εναλλακτικά

Read More

And More