Μυρωδικά: φρέσκα ή ξερά; Πώς πρέπει να τα χρησιμοποιώ;

Ένα κοινό λάθος που κάνουμε συχνά στην κουζίνα είναι να αντικαθιστούμε τα φρέσκα μυρωδικά μιας συνταγής με αντίστοιχη ή παραπάνω ποσότητα ξερών, πιστεύοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Για παράδειγμα αντί να βάλουμε μια κουταλιά φρέσκια ρίγανη βάζουμε μια κουταλιά ξερή και νομίζουμε ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια μυρωδικά χάνουν μεγάλο μέρος της γεύσης τους όταν είναι αποξηραμένα ενώ κάποια άλλα γίνονται πιο έντονα όταν είναι ξερά. Πώς λοιπόν θα κάνεις την αντικατάσταση από φρέσκο σε ξερό ώστε το φαγητό σου να είναι ισορροπημένο;

  • Αν το μυρωδικό σου είναι ιδιαίτερα έντονο όταν είναι ξερό τότε χρησιμοποίησε το ένα τρίτο από την ποσότητα του φρέσκου που σου λέει η συνταγή. Αν είναι απαλό βάλε κάτι παραπάνω. Και πώς θα καταλάβεις πού κατατάσσεται ένα μυρωδικό; Συνήθως, αν στη συνταγή σου ζητάει να βάλεις το φρέσκο μυρωδικό στην αρχή του μαγειρέματος τότε πρόκειται για έντονο μυρωδικό ενώ αν σου λέει στο τέλος είναι πιο ήπιο.
  • Ένας άλλος τρόπος είναι να δοκιμάσεις το ξερό μυρωδικό πριν το ρίξεις. Αν για παράδειγμα η ρίγανή σου δεν έχει πολύ έντονη γεύση όταν τη δοκιμάζεις τότε μην φοβηθείς να βάλεις αρκετή στο φαγητό.
  • Αν τα ξερά μυρωδικά σου έχουν χάσει μέρος της γεύσης τους, ένας καλός τρόπος να τα… ξυπνήσεις πριν τα βάλεις στο φαγητό είναι να τα “ψήσεις” για 1-2 λεπτά σε τηγάνι.

Read More

And More