Νταλ

30' Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Το νταλ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ινδίας. Γίνεται με ένα όσπριο, κατά κανόνα με φάβα, αλλά μπορεί να γίνει και με φακή ή με ροβίτσα. Απολαυστικό με πίτες ή ινδικά ψωμάκια chapati!
Συνταγή από τη σεφ Μαίρη Δεβόλη

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού πορτοκαλί φακή
  • 1-2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 ή παραπάνω φλιτζάνια νερό
  • Μπαχαρικά: 1 κ.γ. μαύρο σινάπι
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 2-3 κ.σ. σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο
  • ½ κ.γ. κοφτό κιτρινόριζα (σκόνη)
  • 1 καυτερή πιπερίτσα (τσίλι) προαιρετικά

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη φακή καλά πλυμένη και τη σκεπάζετε με νερό. Όταν η φακή πάρει την πρώτη βράση, την ξαφρίζετε και πετάτε το νερό. Βάζετε τη φακή, τα 4 φλιτζάνια ζεστό νερό και τη δάφνη και την αφήνετε να βράσει μέχρι να λιώσει και να γίνει μια παχύρρευστη σούπα. Εάν χρειασθεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.
  • Κόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομματάκια. Ζεσταίνετε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι, ρίχνετε μέσα το κύμινο και το σινάπι σε σπόρους και ανακατεύετε. Μόλις οι σπόροι αρχίσουν να σκάνε τότε προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, το κύμινο σκόνη, την κιτρινόριζα και το τσίλι, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν.
  • Το προσθέτετε στη σούπα σας ανακατεύοντας ώστε να πάει παντού.
  • Προσθέτετε τον μαϊντανό και σερβίρετε.

Tip


Read More

And More