Οι κανόνες για ένα ανεπίσημο στρώσιμο τραπεζιού!

Επέτειος γάμου; Γενέθλια; Μια ξεχωριστή, επίσημη στιγμή αλλά για λίγους κι εκλεκτούς; Πώς θα στρώσεις το τραπέζι σου;
Την απάντηση σου τη δίνει μια παλιά τέχνη, αυτή του art de la table που σου υποδεικνύει πώς να στρώσεις ένα ανεπίσημο τραπέζι μαζί με τις πολύτιμες οδηγίες του διακοσμητή Κωνσταντίνου Ράπτη!

Το ανεπίσημο στρώσιμο έχει μεγαλύτερη δυσκολία από το βασικό και στήνεται σε περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε ένα τραπέζι για κάποια ξεχωριστή στιγμή, που όμως δεν επιβάλλονται μεγάλες επισημότητες. Έτσι αν καλούμε για φαγητό κάποιους ανθρώπους για πρώτη φορά, ή γιορτάζουμε ένα γλυκό γεγονός όπως η επέτειος γάμου, στήνουμε το τραπέζι με τον τρόπο που δείχνει το παρακάτω σκίτσο.

/

Όπως και στο βασικό στρώσιμο τραπεζιού έτσι και στο ανεπίσημο στρώσιμο ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όσον αφορά στο στήσιμο των σερβίτσιων με τη διαφορά όμως ότι προσέχουμε και κάτι παραπάνω.

-Πιάτο φαγητού
Το πιάτο τοποθετείται στο τραπέζι την ώρα που σερβίρουμε το γεύμα και όχι από την αρχή που θα καθίσει ο καλεσμένος μας.

-Δύο πιρούνια
Τα πιρούνια τοποθετούνται στα αριστερά του κυρίως πιάτου. Το μεγαλύτερο από τα δύο πιρούνια είναι το πιρούνι του κυρίως γεύματος και το μικρότερο πιρούνι που είναι για την σαλάτα ή για το ορεκτικό. Τα πιρούνια τοποθετούνται σύμφωνα με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν. Αν η σαλάτα σερβίρεται πριν το κυρίως πιάτο τότε το πιρούνι της σαλάτας τοποθετείται στα αριστερά έξω από το πιρούνι του κυρίως γεύματος και αν η σαλάτα σερβίρεται μετά το κυρίως γεύμα τότε το πιρούνι της σαλάτας τοποθετείται δίπλα από το κυρίως πιάτο. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως η χρήση των μαχαιροπίρουνων είναι πάντα από έξω προς τα μέσα.

-Πετσέτα
Μπορούμε να διπλώσουμε την πετσέτα σε διάφορα σχέδια ή μπορούμε να διακοσμήσουμε τις πετσέτες με διάφορες κορδέλες ή ακόμα και να περάσουμε δαχτυλίδια στις πετσέτες. Η πετσέτα τοποθετείται στο κέντρο του κυρίως πιάτου ή μερικές φορές μια απλά διπλωμένη πετσέτα τοποθετείται κάτω από το πιρούνι.

-Μαχαίρι κυρίως γεύματος
Το μαχαίρι του κυρίως γεύματος τοποθετείται αμέσως δεξιά από το κυρίως πιάτο με τη λάμα στραμμένη προς τα μέσα. Αν το κυρίως γεύμα είναι μπριζόλα, το μαχαίρι του κυρίως γεύματος μπορεί να αντικατασταθεί από το μαχαίρι της μπριζόλας.

-Κουτάλια
Τα κουτάλια τοποθετούνται προς τα δεξιά του μαχαιριού. Το κουταλάκι του επιδορπίου αμέσως δεξιά από το μαχαίρι και το κουτάλι της σούπας αμέσως δεξιά από το κουταλάκι του επιδορπίου. Αν το μενού δεν έχει σούπα αφαιρείται το κουτάλι της σούπας.

-Ποτήρι νερού
Το ποτήρι του νερού τοποθετείται ακριβώς πάνω από το μαχαίρι.

-Ποτήρι κρασιού
Το ποτήρι του κρασιού τοποθετείται δίπλα από το ποτήρι του νερού και πάνω από τα κουτάλια.

-Φλιτζάνι για καφέ ή τσάι
Αν σερβίρεται καφέ ή τσάι μετά το γεύμα, το φλιτζάνι του καφέ τοποθετείται δεξιά και πάνω από τα κουτάλια.

-Πιάτο σαλάτας
Το πιάτο της σαλάτας τοποθετείται αριστερά από τα πιρούνια. Εάν η σαλάτα σερβίρεται μαζί με το κυρίως γεύμα τότε την βάζουμε απευθείας στο κυρίως πιάτο. Αν σερβίρεται με σάλτσες τότε χρησιμοποιούμαι το πιάτο της σαλάτας, κυρίως για να μην αλλοιώσουμε τη γεύση του φαγητού μας.

-Πιάτο ψωμιού / Μαχαίρι βουτύρου
Το πιάτο για το ψωμί τοποθετείται αριστερά και πάνω από τα πιρούνια. Το μαχαίρι του βουτύρου τοποθετείται πάνω στο πιάτο του ψωμιού και διαγώνια στην άκρη του πιάτου.

Read More

And More