Συνταγή για απολαυστικό ριζότο με τρία διαφορετικά τυριά

1 ώρα και 10 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Μία ζεστή συνταγή για να αξιοποιήσεις τα τυριά που έχεις σίγουρα στο ψυγείο. Αν αγαπάς τις αλμυρές γεύσεις, θα το λατρέψεις. 

Συστατικά

  • 1 1/2 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
  • 1/3 του φλιτζανιού παρμεζάνα
  • 60 γρ. βούτυρο, σε κύβους
  • 1 πράσινο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 1/4 φλιτζάνια ρύζι για ριζότο
  • 2 κουτ. της σούπας τυρί μασκαρπόνε
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/4 του φλιτζανιού γραβιέρα

Για την τυρένια κρούστα:

  • 1/3 του φλιτζανιού παρμεζάνα
  • 1/4 κουτ. της σούπας τριμμένο πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, φτιάχνεις την τυρένια κρούστα. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και βουτυρώνεις ελαφρά μία πολύ μικρή φόρμα.
  • Μέσα στη φόρμα, τοποθετείς το τυρί και τρίβεις από πάνω λίγο πιπέρι. Ψήνεις για 8 – 10 λεπτά και το αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνεις τους κύβους παρμεζάνας και τους αφήνεις να λιώσουν.
  • Σε μία μεγάλη πλατιά κατσαρόλα, λιώνεις το 1/3 του βουτύρου και σοτάρεις το κρεμμύδι με μία ξύλινη κουτάλα για 8 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Ανεβάζεις τη θερμοκρασία, προσθέτεις το ρύζι και βράζεις για τα επόμενα 3 λεπτά. Μετά από το διάστημα αυτό, “σβήνεις” με το λευκό κρασί και συνεχίζεις το βράσιμο για 2 λεπτά ακόμη ή μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί.
  • Ρίχνεις τη λιωμένη παρμεζάνα στην κατσαρόλα και ανακατεύεις, προκειμένου να δημιουργήσεις το ριζότο σου. Περιμένεις για 15 – 20 λεπτά. Για να είσαι σίγουρη ότι έχεις ετοιμάσει το ριζότο σου, σκέψου ότι θα πρέπει να βλέπεις τον πάτο της κατσαρόλας όταν ανακατεύεις με μία κουτάλα.
  • Απομακρύνεις από το μάτι της κουζίνας και αφήνεις για ένα λεπτό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προσθέτεις το υπόλοιπο βούτυρο, την παρμεζάνα, το μασκαρπόνε και τη γραβιέρα. Ανακατεύεις μέχρι όλα τα συστατικά να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
  • Σερβίρεις σε μπολάκια με την τυρένια κρούστα από πάνω.

And More