Παραδοσιακή κοτόπιτα με γευστικά κρεμμύδια και τρυφερό κοτόπουλο

3 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
8
Mερίδες
Εύκολη
Βαθμός δυσκολίας

Λαχταριστή κοτόπιτα φτιαγμένη με ελάχιστα υλικά και παραδοσιακή τεχνική

Συστατικά

  • 1 kg κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 30 gr βούτυρο
  • 2 κ. σούπας + έξτρα ελαιόλαδο
  • 1 κοτόπουλο (περίπου 1,5 kg)
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 1½ κ. γλυκού αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 φύλλα για πίτες

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μια κατσαρόλα βάλε τα κρεμμύδια με το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
  • Τοποθέτησε πάνω από τα υλικά το κοτόπουλο και πρόσθεσε νερό μέχρι να καλυφθεί σχεδόν όλο το κοτόπουλο.
  • Κάλυψε με το καπάκι και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμήλωσε την φωτιά και άφησε να σιγοβράσουν για περίπου μιάμιση ώρα.
  • Όταν ετοιμαστεί το κοτόπουλο, αφαίρεσέ το από την κατσαρόλα και σούρωσε τα υγρά σε μια άλλη κατσαρόλα.
  • Σιγόβρασε τα υγρά του κοτόπουλου (στην δεύτερη κατσαρόλα) μέχρι να γίνουν ζωμός.
  • Μόλις κρυώσει αρκετά το κοτόπουλο άρχισε να το ξεψαχνίζεις με τα χέρια σου, αφαιρώντας τα κόκαλα και το δέρμα.
  • Βάλε το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ και ανακάτεψέ το με τα κρεμμύδια.
  • Πρόσθεσε στο μπολ τα αυγά και τον ζωμό κοτόπουλου και αλατοπιπέρωσέ τα.
  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 210 βαθμούς και άλειψε με λάδι ένα ταψί για πίτες.
  • Στρώσε τρία φύλλα στο ταψί με διαφορετική φορά το καθένα, αλείφοντας κάθε στρώση με λάδι.
  • Άπλωσε το μείγμα κοτόπουλου πάνω από τα φύλλα και τύλιξε προς τα μέσα τα κομμάτια φύλλου που εξέχουν.
  • Στρώσε και τα υπόλοιπα τρία φύλλα και πάλι με διαφορετική φορά το καθένα και δίπλωσε τα κομμάτια που εξέχουν προς τα μέσα.
  • Άλειψε όλη την επιφάνεια με έξτρα λάδι και ψήσε για 15 λεπτά.
  • Αφαίρεσε από τον φούρνο, χαμήλωσε στους 180 βαθμούς την θερμοκρασία και χάραξε την πίτα σε οκτώ κομμάτια.
  • Ξαναβάλε την πίτα στον φούρνο και ψήσε για άλλα 45 λεπτά.
  • Άφησε την κοτόπιτα να “ξεκουραστεί” για περίπου 20 λεπτά και σέρβιρε όσο είναι ζεστή.

Read More

And More