Συνταγή για μαγειρίτσα

30 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας
1 ώρα
Χρόνος Ψησίματος
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Μεγάλο Σάββατο χωρίς την παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν γίνεται. Φέτος θα εντυπωσιάσεις την οικογένεια και τους καλεσμένους με την νοστιμότερη. 

Συστατικά

  • 1 κιλό συκωταριά αρνίσια πολύ καλά καθαρισμένη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3 μαρούλια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ρύζι για σούπα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 αβγά (χωριστούς τους κρόκους από τα ασπράδια)
  • χυμό από 2 λεμόνια

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζεις νερό και περιμένεις να βράσει
  • Ρίχνεις τη συκωταριά και τη αφήνεις για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει μια γκρι απόχρωση
  • Τη βγάζεις και την αφήνεις σε ένα μπολ να κρυώσει
  • Την σε μικρά κομμάτια
  • Σε μια δεύτερη κατσαρόλα ρίχνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κομμάτια της συκωταριάς
  • Τα ανακατεύεις μέχρι να πάρουν χρώμα
  • Προσθέτεις τα κρεμμύδια και τα μαρούλια και συνεχίζεις να ανακατεύεις για 5 περίπου λεπτά
  • Ρίχνεις αλάτι, πιπέρι τον μισό άνηθο και 2 λίτρα νερό έτσι ώστε να φτάνει μέχρι το μέσο της κατσαρόλας
  • Σκεπάζεις με το καπάκι και το αφήνεις να βράσει σε χαμηλή φωτιά 40 περίπου λεπτά
  • Όταν η συκωταριά μαλακώσει ρίχνεις το ρύζι και το αφήνεις να βράσει για 10 περίπου λεπτά χωρίς το καπάκι
  • Ανακατεύεις συχνά τη μαγειρίτσα και λίγο πριν τη βγάλεις από τη φωτιά προσθέτεις τον υπόλοιπο άνηθο
  • Ρίχνεις του κρόκους σε ένα μπολ και τους χτυπάς πολύ καλά με το σύρμα
  • Προσθέτεις σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού και συνεχίζεις το χτύπημα
  • Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάς τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα
  • Την προσθέτεις αργά στους κρόκους ανακατεύοντας απαλά
  • Παίρνεις με την κουτάλα της σούπας ζεστό ζωμό από τη μαγειρίτσα και τον ρίχνεις πολύ αργά στα αβγολέμονο χτυπώντας διαρκώς
  • Ρίχνεις τρεις κουτάλες ζωμό και στη συνέχεια το αδειάζεις στη μαγειρίτσα
  • Βάζεις την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατεύεις απλά την ανακινείς ώστε να πάει παντού το αβγολέμονο
  • Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη.

And More