Συνταγή για Πασχαλινά τσουρέκια

3 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας
30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Τα τσουρέκια χρειάζονται υπομονή αλλά είναι το ωραιότερο Πασχαλινό γλυκό. Ακολουθείς πιστά τα βήματα για να φτιάξεις τα πιο νόστιμα, μαστιχωτά, αφράτα και με τέλειο άρωμα. 

Συστατικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αποκλειστικά για τσουρέκια
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 3 κ.γ. μαγιά ξερή
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 1/4 κ.γ. μαχλέπι
  • 3 αυγά
  • 1/2 κούπα χλιαρό γάλα
  • 3/4 κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο κομμένο κομμένο σε μικρά καρέ
  • 2 κρόκους
  • 2 κ.σ. νερό

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ρίχνεις στο μίξερ τα 50 γρ. ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα και τα χτυπάς για 10-15 λεπτά
  • Βάζεις την υπόλοιπη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα στο multi και τα χτυπάς καλά
  • Προσθέτεις στο μίξερ το αλεύρι, το μείγμα από το multi και συνεχίζεις το χτύπημα 
  • Προσθέτεις τα αυγά, το αλάτι και το βούτυρο και τα χτυπάς για 15 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα 
  • Αλείφεις με λάδι ένα μεγάλο μπολ και βάζεις  τη ζύμη 
  • Τη σκεπάζεις με μια πετσέτα και την αφήνεις 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσει 
  • Την χωρίζεις σε 4 κομμάτια και τα πλάθεις με τα χέρια σου δίνοντας το σχήμα μιας μεγάλης λωρίδας  
  • Κάνεις τη λωρίδα πλεξούδα
  • Απλώνεις λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετείς την πλεξούδα
  • Σκεπάζεις και πάλι τα τσουρέκια με μια πετσέτα και τα αφήνεις για 40 περίπου λεπτά
  • Αραιώνεις του κρόκους στο νερό και αλείφεις τα τσουρέκια με ένα πινέλο
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170°C και τα ψήνεις για μισή περίπου ώρα.

And More