Τσουρέκι με πραλίνα

2 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Βαρέθηκες το απλό τσουρέκι και θέλεις κάτι διαφορετικό φέτος το Πάσχα; Αυτή είναι η συνταγή σου. Κλείσε μέσα στη ζύμη απολαυστική πραλίνα και πλέξε το τσουρέκι σου να γίνει μαρμάρινο και απολαυστικό.

Συστατικά

  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 5 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 μεγάλο κρόκο αυγού
  • 1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 1/2 φλιτζάνια αλέυρι για τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. κακουλέ
  • 1/3 κ.γ. μαχλέπι
  • Για την γέμιση: 5 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα φιλέ
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ζέστανε το γάλα με το νερό (χωρίς όμως να το κάψεις). Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε τη μαγιά και 1 κουταλάκι ζάχαρη. Άφησε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στη συνέχεια πρόσθεσε το βούτυρο, τον κρόκο αυγού, τη βανίλια και ανακάτεψε
  • Σε μεγάλη λεκάνη βάλε τα στερεά, δηλαδή αλεύρι για τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου, αλάτι και ζάχαρη μαζί με το κακουλέ και το μαχλέπι
  • Γύρισε σιγά, σιγά τη μαγιά σου στο αλεύρι ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι. Αφού ενωθούν σχετικά τα υλικά και μαζευτούν γύρω από το κουτάλι σου, άρχισε το ζύμωμα
  • Πιάσε τη ζύμη με τα χέρια σου, ανασηκώνοντας από τη μία άκρη και “σκεπάζοντας” τη ζύμη. Αφού γίνει λεία και απαλή σκέπασε με βαμαβακερή πετσέρα και άφησε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα
  • Γύρισε το ζυμάρι και πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνέχισε το δίπλωμα-ζύμωμα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Βάλε πάλι τη ζύμη στη λεκάνη, σκέπασε και άφησέ τη όλο το βράδυ να ξεκουραστεί.
  • Βάλε τώρα την πραλίνα, το βούτυρο λιωμένο (πρόσεξε μην το κάψεις), τα αμύγδαλα, το ξύσμα και το κονιάκ σε έναν επεξεργαστή και χτύπησε να πάρεις μια ομοιόμορφη πάστα. Πρόσεξε να μην είναι πολύ σφιχτή, ούτε όμως αραιό
  • Πάρε τη ζύμη και χώρισέ τη σε δύο κομμάτια. Άνοιξε κάθε κομμάτι σε φύλλο 3-4 εκατοστά λεπτό. Άλειψε όλη την επιφάνειά του με την πραλίνα και τύλιξε το φύλλο, σφιχτά σε ρολάκι
  • Κάνε το ίδιο με το άλλο κομμάτι ζύμη και βάλε τα ρολάκια στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει καλά
  • Βγάλε τα δύο ρολάκια και με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι κόψε κάθε ρολάκι κατα μήκος στα δύο, ώστε να φαίνοντας οι στρώσεις της πραλίνας
  • Πάρε τα δύο κομμάτια με τις στρώσεις πραλίνας να κοιτούν προς τα πάνω και πλέξε την πλεξούδα σου. Σκέπασε και άφησε για ακόμη 30 λέπτα να φουσκώσουν ελαφρά
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC. Πέρασε με το χτυπημένο αυγό κι ένα πινέλο τα σημεία που δεν είναι σοκολατένια. Βάλε σε ταψάκι με λαδόκολλα
  • Ψήσε για 30 λεπτά να πάρουν ροδαλό χρώμα. Βγάλε το ταψί από το φούρνο και αφού κρυώσουν λίγο μετάφερε σε σχάρα να κρυώσουν καλά

Tip


Read More

And More