Ιταλική πίτα

1 Ω' & 50' Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Μια πίτα με όλο το άρωμα και τη γεύση της ιταλικής κουζίνας. Χορταστική, μυρωδάτη και έτοιμη από τα χεράκια σου…

Συστατικά

  • 2 φλιτζ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, +λίγο ακόμα για την επιφάνεια εργασίας
  • 1/4 φλιτζ ζάχαρη
  • μισό κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γλυκού αλάτι
  • μισό φλιτζ βούτυρο κομμένο σε 8 κομμάτια
  • 2 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα + άλλα 3
  • 450 γραμμ τυρί ρικότα
  • 1/4 φλιτζ τριμμένι παρμεζάνα
  • 110 γραμμ. μοτσαρέλα
  • 110 γραμμ. προσούτο σε ψιλές φέτες
  • 2 κ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • μισή κ.γλυκού πιπέρι
  • 1 μεγάλο αυγό ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς με τη σχάρα στη μεσαία θέση.
  • Ετοίμασε τη ζύμη: Στο μπολ του μίξερ βάλε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι.
  • Χτύπα να αναμιχθούν και πρόσθεσε το βούτυρο. Χτύπα μέχρι το μίγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Όσο το μίξερ δουλεύει πρόσθεσε τα 2 αυγά και συνέχισε να χτυπάς για περίπου 1 λεπτό, μέχρι η ζύμη να γίνει μια μπάλα. Βάλε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσέ την μέχρι να μαλακώσει για περίπου 3 με 5 λεπτά.
  • Ετοίμασε τη γέμιση: Σε μεγάλο μπολ βάλε μαζί τη ρικότα, τα 3 αυγά, την παρμεζάνα, τη μοτσαρέλα, το προσούτο, τον μαϊντανό και το πιπέρι. Ανακάτεψε καλά και άφησε στην άκρη.
  • Χώρισε τη ζύμη στα δύο. Το ένα κομμάτι να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  • Άνοιξε το μεγάλο κομμάτι σε έναν κύκλο περίπου 30 εκατοστών. Με προσοχή βάλε το φύλλο σε ταρτιέρα περίπου 23 εκατοστών.
  • Ρίξε τη γέμιση στη ζύμη και άπλωσέ την ομοιόμορφα.
  • Άνοιξε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα τετράγωνο 23×23. Κόψε σε λωρίδες πλάτους περίπου 1 εκατοστού η καθεμία.
  • Βάλε τις λωρίδες πάνω στο μείγμα σχηματίζοντας ένα πλέγμα.
  • Κόψε την περισσευούμενη ζύμη από το κάτω φύλλο, αφήνοντας μονάχα ένα εκατοστό.
  • Πίεσε τις άκρες του κάτω φύλλου με τις λωρίδες του πάνω για να κλείσουν.
  • Άλειψε με αυγό και ψήσε για περίπου 40 με 45 λεπτά για να πήξει η γέμιση.
  • Αφησέ την να κρυώσει τελείως πριν σερβίρεις.

Tip


Read More

And More