Πατατόπιτα Αλσατίας

1 Ω' & 45' Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Μια πίτα υπερπαραγωγή με απολαυστική πατάτα, τυρί και διάφορα λαχανικά και μυρωδικά. Μια συνταγή που συνταντά κανείς συχνά στην Κεντρική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Αλσατίας.

Συστατικά

  • 3 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκατοστού
  • 1 φλιτζ κρέμα γάλακτος
  • 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ.σούπας βούτυρο
  • 1 μέτριο πράσο (μόνο το άσπρο μέρος του), καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτά κομμάτια κατά μήκος
  • 1/4 φλιτζ ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κρόκο από μεγάλο αυγό
  • 400 γραμμ σφολιάτα
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για να αλευρώσεις την επιφάνεια εργασίας)
  • 1,5 φλιτζ τριμμένη γραβιέρα
  • ένα χτυπημένο αυγό για άλειμμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μέτρια κατσαρόλα βάλε τις πατάτες και κάλυψέ τες με νερό. Βάλτες να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Ρίξε μια πρέζα αλάτι και μαγείρεψέ τες μέχρι να μαλακώσουν περίπου 13 με 15 λεπτά. Στράγγισέ τες και άφησέ τες να κρυώσουν.
  • Βάλε τα 3/4 και 3 κ.σούπας από την κρέμα, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο να πάρουν μία βράση σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Άφησέ το να βράζει μέχρι να μείνει περίπου το μισό. Αλατοπιπέρωσε και άφησέ το στην άκρη.
  • Λιώσε το βούτυρο σε τηγάνι και πρόσθεσε το πράσο. Σωτάρισέ το μέχρι να μαλακώσει περίπου 5 λεπτά. Απόσυρε από τη φωτιά και ρίξε τον μαϊντανό. Αλατοπιπέρωσε και άφησε στην άκρη.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  • Σε ένα μικρό μπολ χτύπα τον κρόκο με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια χώρισε τη ζύμη σε δύο ορθογώνια (33 επί 15 περίπου εκατοστά).
  • Βάλε το ένα κομμάτι σε ταψί με λαδόκολλα. Άπλωσε τις μισές πατάτες αφήνοντας περίπου 1 εκατοστό απόσταση από τις άκρες της ζύμης.
  • Βάλε από πάνω το μισό μίγμα πράσου και 3/4 του φλιτζ από το τυρί. Αλατοπιπέρωσε.
  • Κάνε άλλη μία στρώση με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Άλειψε τις άκρες της ζύμης με αυγό. Σκέπασε με το άλλο φύλλο. Πάτησε μαλακά με ένα πιρούνι τις άκρες για να κλείσουν.
  • Με ένα μαχαίρι χάραξε την επιφάνεια της πίτας για να σχηματίσεις λωρίδες.
  • Άλειψε με αυγό. Βάλε την πίτα στο ψυγείο περίπου 30 λεπτά.
  • Ψήσε μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει, περίπου 35 λεπτά. Βγάλε από το φούρνο και περίχυσε στα “σκισίματα” της πίτας με το μίγμα του αυγού και της κρέμας. Ψήσε άλλα 10 λεπτά.
  • Άφησέ την πίτα να κρυώσει 15 λεπτά πριν τη σερβίρεις.

Tip


Read More

And More