Συνταγή για πρασόπιτα χωρίς φύλλο

1 ώρα και 30 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
6
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Το πράσο είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά του χειμώνα. Σήμερα, το χρησιμοποιούμε ως βασικό υλικό σε μία πίτα – χωρίς φύλλο από πάνω – που θα λατρέψεις!

Συστατικά

  • 250 γρ. πράσα, καλά καθαρισμένα
  • 130 γρ. καρότα, καλά καθαρισμένα
  • 1 κρεμμυδάκι
  • 1 αβγό
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 45 ml γάλα
  • 150 γρ. μυζήθρα
  • 50 γρ. γλυκιά γραβιέρα
  • 3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 2 κουτ. του γλυκού baking powder
  • αλάτι και πιπέρι (για γεύση)

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, πλένεις τα πράσα σου και τα κόβεις προσεκτικά σε ροδέλες.
  • Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο ελαιόλαδο, μεταφέρεις τις ροδέλες και λίγο κρεμμυδάκι. Τσιγαρίζεις για περίπου 3 λεπτά και αφήνεις για άλλα 7 να σιγοβράσουν, προκειμένου να απορροφήσουν τα υγρά και να μαλακώσουν.
  • Τρίβεις το καρότο στον τρίφτη και κόβεις λίγο μαϊντανό. Τα ρίχνεις στο κατσαρολάκι και απομακρύνεις από τη φωτιά.
  • Παράλληλα, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάς το γάλα, το γιαούρτι, το αβγό, τα τριμμένα τυριά, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνεις.
  • Διαλύεις το baking στο αλεύρι και το προσθέτεις στο παραπάνω μπολ. Προσθέτεις τα πράσα και το καρότο και ζυμώνεις, μέχρι το μείγμα σου να ενοποιηθεί.
  • Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή απλά ταψί που έχεις βουτυρώσει ελαφρώς, αδειάζεις το μείγμα σου ομοιόμορφα. Αλατοπιπερώνεις και ρίχνεις προαιρετικά λίγο σουσάμι.
  • Ψήνεις την πίτα για 40 – 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
  • Αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μοιράζεις σε μερίδες.

And More