Πώς θα κάνεις κρέμα στον εσπρέσο, αν τον φτιάχνεις στο παραδοσιακό κανατάκι;

Απογοητεύεσαι που το φλιτζανάκι δεν έχει ίχνος κρέμας; Έχουμε το μυστικό…
Και μη νομίζεις πως το βρήκαμε στην τύχη! Ρωτήσαμε τον Ιταλό σεφ Pasquale Lembo, του εστιατορίου Mare e Monti στη Θεσσαλονίκη ο οποίος και μας αποκάλυψε τα μυστικά του παραδοσιακού καφέ. Να σου πω για αρχή πως στην Ιταλία οι περισσότεροι ετοιμάζουν τον εσπρέσο τους με τον παραδοσιακό τρόπο! Ξέρεις στο κανατάκι… Να τι πρέπει να κάνεις:

– Βάλε λοιπόν καφέ στο ειδικό δοχείο της κανάτας. Πρόσεξε!! Δεν πρέπει να τον πιέσεις καθόλου, για να περνά άνετα το νερό ανεβαίνοντας. Απλά αφαίρεσε τον καφέ που περισσεύει περνώντας το δάκτυλο πάνω από το στόμιο.

– Κάνε και δύο τρεις τρυπούλες με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του καφέ και σφράγισε το κανατάκι.

– Αφού βράσει το νερό και αρχίσει να ανεβαίνει, με γρήγορες κινήσεις σήκωσε το καπάκι και με ένα κουταλάκι πάρε δύο, τρεις κουταλιές από τον πρώτο καφέ στο φλιτζανάκι σου. Βάλε και λίγη ζάχαρη και χτύπησε με το κουταλάκι να κάνεις μια παχιά κρέμα. Θυμάσαι πως έφτιαχνε κρέμα για τον νες η μαμά παλιά, πριν βρεθούν τα μιξεράκια χειρός; Ε, με τον ίδιο τρόπο…

– Αφού ανέβει ο καφές συμπλήρωσε μέσα στο φλιτζάνι που έχεις χτυπήσει τη ζάχαρη και σέρβιρε εσπρέσο με παχιά, νόστιμη κρέμα.

Read More

And More