Πώς θα χρησιμοποιήσεις τον κρόκο Κοζάνης

Τα σαφράν ή αλλιώς κρόκος Κοζάνης έχει πολύ δυνατό άρωμα και γεύση που θυμίζει μέλι, με πικάντικες και ελαφρώς bitter απολήξεις. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να δώσεις φυσικό χρώμα σε κρέμες τυριού, ζυμαρικά, ριζότο και πιάτα με θαλασσινά, σάλτσες, κοτόπουλο, ψαρόσουπες, αρνί, πατάτες, όσπρια, αλλά και τσουρέκια, κέικ, ακόμη και παγωτό.

Σκέψου πως ο κρόκος θα σου χρησιμεύσει σαν ένα πολύ καλό άρωμα, που θα δώσει άλλη υφή στα φαγητά σου. Η ποσότητα που χρειάζεται διαφέρει από συνταγή σε συνταγή. Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με την δοσολογία για να μην χαλάσεις τόσο την υφή, όσο και το άρωμα του φαγητού. Συνήθως χρησιμοποιείται διαλυμένος στο νερό. Μουλιάζεις τις “τριχούλες” του τουλάχιστον μία ώρα πριν τις χρησιμοποιήσεις στη συνταγή σου. Μπορεί να βρεις στο super market συσκευασμένο σε σκόνη.

Ρόφημα από Κρόκο Κοζάνης

Ένα αρωματικό ρόφημα από Σαφράν δεν μπορεί παρά να είναι καταπληκτικό, ιδιαίτερα αν σου αρέσει η γεύση του. 10-12 στίγματα (τριχούλες) ή μισό φακελάκι σκόνη αρκεί για ένα φλιτζάνι του τσαγιού. Μην ξεχνάς πως τα στίγματα χρειάζονται μούλιασμα.

1. Ετοίμασε το τσάι της επιλογής σου και πρόσθεσε τον κρόκο να μουλιάσει δέκα λεπτά
2. Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό πρόσθεσε 10-12 στίγματα και άφησέ τα στο νερό όλη τη νύχτα. Σούρωσε και απόλαυσε το πρωί το ρόφημα σε θερμοκρασία δωματίου
3. Σε 1 1/2 λίτρο νερό βάλε μισό φακελάκο σκόνη και ανακάτεψε καλά. Μπορείς να το γλυκάνεις με λίγο μέλι.

Read More

And More