Πόσα είδη πατάτας υπάρχουν τελικά; Και εσύ ποια πρέπει να διαλέξεις;

Επειδή δεν είναι όλες οι πατάτες ίδιες, είναι καλό να γνωρίζουμε ένα, δύο σημαντικά πράγματα για να τις επιλέγουμε σωστά. 
Έχεις παρατηρήσει που κάποιες πατάτες σου δεν ψήνονται ποτέ στο τηγάνι, μαλακώνουν, δεν παίρνουν ποτέ χρώμα και διαλύονται; Ή πάλι άλλες που μαυρίζουν αμέσως στο λάδι; Θα σου έχει τύχει να βάλεις πατάτες στο φούρνο και να χρειαστείς έναν “αιώνα” (και πολύ ρεύμα) για να τις καταφέρεις να ψηθούν. Αν διαλέγεις τις πατάτες ανάλογα με τη συνταγή σου, είναι πολύ πιθανό να μην έχεις ξανά τέτοιο πρόβλημα. 

Κίτρινη πατάτα: Λέγεται πως είναι και η πιο ποιοτική. Εσένα σε ενδιαφέρει να έχει πιο έντονο κίτρινο χρώμα αν θέλεις να κάνεις πατάτες στο τηγάνι, μουσακά ή ακόμη και ένα ογκρατέν με πατάτα για να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές. Διάλεξε λοιπόν τις πατάτες στο μανάβη ανάλογα. Επίσης καλό είναι η πατάτα να είναι σφιχτή, χωρίς ζάρες, πράγμα που δείχνει πως είναι φρέσκια και όχι πολύ γλυκιά αν δοκιμάσεις μια ακρούλα της ωμή. Η πολύ γλυκιά πατάτα, έχει πολλά σάκχαρα που μόλις έρθουν σε επαφή με το λάδι θα μαυρίσουν. 
Smart Tip: Αν δεν είσαι σίγουρη πως η πατάτα είναι κίτρινη εσωτερικά, ξύσε λίγο σε μια ακρούλα και τσέκαρε.

Λευκή πατάτα: Από την άλλη η λευκόσαρκη πατάτα είναι πιο κατάλληλη για βραστή ή στο φούρνου. Εδώ μπορεί να σε βοηθήσουν και οι επιγραφές, που πολλές φορές αναγράφουν “φούρνου”! Μην τις εμπιστευτείς απόλυτα βέβαια. Τσέκαρε όσο μπορείς κι εσύ από μόνη σου για το χρώμα της σάρκας της πατάτας. Κι εδώ ισχύει το ίδιο… σφιχτή, γερή πατάτα χωρίς ζάρες είναι και φρέσκια πατάτα.

Shopping Tip: Κάνε κι αυτό… τις περισσότερες φορές οι πατάτες αναγράφουν την τοποθεσία προέλευσης. Άλλες είναι Νάξου, άλλες Θήβας ή Αμαλιάδας και πάει λέγοντας. Ανάλογα με την περιοχή λοιπόν, καλλιεργούνται και διαφορετικά είδη πατάτας που να ευδοκιμούν καλύτερα στο μικροκλίμα κάθε περιοχής. Αν λοιπόν παρατηρήσεις για παράδειγμα πως από κάποια περιοχή οι πατάτες είναι λευκόσαρκες, μπορείς να τις “σταμπάρεις” έτσι και να διαλέγεις αυτές για βράσιμο ή στο φούρνο.

Read More

And More