Ψαρόσουπα με πεσκανδρίτσα

1 Ώρα και 30 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

O Λευτέρης Λαζάρου είναι αναμφισβήτητα ο πιο αναγνωρίσιμος ειδικός στο μαγείρμα θαλασσινών και ψαριών. Γι’ αυτό και εμείς σου προτείνουμε μια υπέροχη σούπα με πεσκανδρίτσα, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή. 

Συστατικά

  • 6-7 κλωνάρια σέλινο, ολόκληρα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
  • 3 καρότα, χοντροκομμένα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 3 πράσα, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος, χοντροκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
  • 1 ματσάκι μυρώνια (είναι η εποχή τους) ή καυκαλήθρες, ψιλοκομμένα (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 300 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 ολόκληρη πεσκανδρίτσα γύρω στα 2 – 2½ κιλά, χωρισμένο το κεφάλι από την ουρά, την οποία κόβουμε σε 2 ή 3 κομμάτια (το κεφάλι το κρατάμε για το ζωμό και, μόλις γίνει, παίρνουμε και το ψαχνό από τα μάγουλά του)
  • 1 λίτρο ζωμός ψαριού
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1/2 κ.σ. άσπρο πιπέρι
  • 50 ml χυμός λεμονιού

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Για το ζωμό ψαριού – Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κεφάλι της πεσκανδρίτσας, τις φλούδες από τα καρότα, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, τα κοτσάνια από τα μυρώνια και 2 λίτρα νερό.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1½ ώρα, ώσπου το υγρό να μειωθεί περίπου στο μισό.
  • Για τη σούπα – Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει λίγο νερό και προσθέτουμε το σέλινο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το σέλινο για 5 – 6 λεπτά. Το στραγγίζουμε.
  • Σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια πατάτας και καρότου για 3 – 4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας, και στη συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Τέλος, ρίχνουμε το βρασμένο και στραγγισμένο σέλινο, τα μυρώνια ή τις καυκαλήθρες και τα πολτοποιημένα ντοματάκια.
  • Προσθέτουμε το κρασί και βάζουμε στην κατσαρόλα την πεσκανδρίτσα, ακουμπώντας την πάνω στα λαχανικά.
  • Τη μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά στον ατμό των λαχανικών και σβήνουμε με το ζωμό.
  • Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
  • Τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
  • Βγάζουμε την πεσκανδρίτσα από την κατσαρόλα και την ξεψαχνίζουμε σε μια πιατέλα.
  • Συμπληρώνουμε με τα κομμένα λαχανικά. Σουρώνουμε το ζουμί, το μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα και σερβίρουμε.

Tip


Read More

And More