Μεσογειακή σαλάτα με ζέα, τοματάκια και ρόκα

1,5 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

To σιτάρι ζέας είναι γνωστό από την ελληνική παράδοση. Και παρά το γεγονός πως για πάρα πολλά χρόνια σταμάτησε να καλλιεργείται, τα τελευταία χρόνια επιστρέφει δυναμικά ως ένα τρόφιμο με πολύ σημαντικές θρεπτικές ιδιότητες. Με αυτό φτιάχνουμε μια ελληνική σαλάτα με άρωμα, γεύση και κυρίως θρεπτικά συστατικά που ανταποκρίνονται στη Μεσογειακή Διατροφή!

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι ζέα/δίκοκκο σιτάρι
  • 4 φλιτζάνια ρόκα
  • 2 φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια
  • 240γρ. Τοματάκια cherry κομμένα στα δύο
  • ½ φλιτζάνι ψητές πιπεριές Φλωρίνης
  • ½ φλιτζάνι φέτα τριμμένη
  • 20 ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι κομμένες σε ροδέλες
  • Πιπέρι
  • Για τη vinaigrette λεμονιού-βασιλικού: 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι, το χυμό
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ξέπλυνε τη ζέα, απομάκρυνε σκληρά κομμάτια και σκουπιδάκια και στράγγιξε. Βάλε το σιτάρι σε μεγάλη κατσαρόλα με 3 φλιτζάνια νερό και 1 κ.γ. αλάτι. Άφησε να πάρει βράση, σκέπασε και χαμήλωσε τη θερμοκρασία. Άφησε το σιτάτι να σιγοβράσει για 25′ λεπτά περίπου, ώστε να μαλακώσει καλά. Στράγγιξε και άφησε στην άκρη
  • Σε ένα μπολ βάλε όλα τα υλικά για τη vinaigrette και χτύπησε με σύρμα να ενσωματωθούν.
  • Βάλε σε μεγάλη σαλατιέρα το σιτάρι, τη ρόκα, τα ρεβίθια, τα τοματάκια, τις ψητές πιπεριές, τη φέτα και τις ελιές. Ανάμειξε να πάνε παντού και ράντισε με τη vinaigrette. Πασπάλισε με πιπέρι

Tip


Read More

And More