Σμυρνέικα κουλούρια

1h 20'
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Τα ιδανικότερα κουλούρια για το Πάσχα είναι τα σμυρνέικα που μυρίζουν βούτυρο και είναι τραγανά, όπως δίνει τη συνταγή ο Στέλιος Παρλιάρος

Συστατικά

  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται σε βάζο και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα), σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να είναι ρευστό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκοι για τη ζύμη
  • 9 κρόκοι για άλειμμα
  • 280 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
  • 2 βανιλίνες
  • 110 γρ. κονιάκ
  • 1½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην υπάρχουν κομμάτια.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τα μήλα των δαχτύλων μας κυκλικά μέχρι να διαλυθεί μέσα στο βούτυρο.
  • Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και έπειτα το χυμό, τις βανιλίνες και το κονιάκ. Προσθέτουμε το 1 κιλό αλεύρι όλο μαζί και το μπέικιν πάουντερ.
  • Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και αν δούμε ότι η ζύμη που προκύπτει είναι πολύ υδαρής ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι (δηλαδή μπορεί να μην το «πάρει» όλο). Η ζύμη είναι έτοιμη όταν πλάθεται και δεν κολλάει στο χέρι.
  • Δοκιμάζουμε να πλάσουμε ένα κουλούρι και κρίνουμε αν θα χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι.
  • Πλάθουμε μικρά λεπτά μπαστουνάκια και τα στρίβουμε να πάρουν το σχήμα βαρκούλας, δηλαδή πρώτα σχηματίζουμε το τελικό γράμμα «s» και έπειτα το πιέζουμε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στις γραμμές του. Μπορούμε να πλάσουμε και πλεξούδες.
  • Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες πάνω σε λαδόκολλες.
  • Χτυπάμε μερικούς κρόκους και αλείφουμε τα κουλούρια με αρκετή ποσότητα, ώστε να γυαλίσουν καλά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις) για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Tip

Η δόση αυτή μας βγάζει περίπου 5 λαμαρίνες. Ψήνουμε τις δόσεις διαδοχικά ή δυο-δυο μαζί σε διαφορετικά ράφια του φούρνου, στον αέρα.

Read More

And More