Συνταγή για παραδοσιακά μελομακάρονα

1 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Ήρθε εκείνη η στιγμή του χρόνου που ετοιμάζεις τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα που θα κάνουν το σπίτι να μυρίζει Χριστούγεννα. 

Συστατικά

Για τα μελομακάρονα:

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • ½ φλιτζάνι σπορέλαιο

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη

  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

  • 2 κουταλάκια κανέλα

  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

  • 3 κουταλάκια σόδα

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι (περίπου, ανάλογα με την ζύμη)

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια μέλι

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη

  • 1 φλιτζάνι νερό

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • 1 φλούδα πορτοκαλιού

Για το γαρνίρισμα:

  • Καρύδια χοντροκομμένα

  • Προαιρετικά λίγη κανέλα για πασπάλισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μεγάλο μπολ, χτυπάς το λάδι, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη.

  • Προσθέτεις τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.

  • Σε ένα μικρό μπολάκι διαλύεις τη σόδα στο λίγο αλεύρι και το προσθέτεις στα υπόλοιπα υλικά μαζί με το μπέικιν πάουντερ.

  • Ζυμώνεις προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να έχεις μια μαλακή, ελαστική ζύμη.

  • Πλάθεις μικρά οβάλ ή στρογγυλά μελομακάρονα και τα τοποθετείς σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

  • Σε μια κατσαρόλα, βάζεις όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνεις να βράσουν για 5-7 λεπτά.

  • Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει λίγο.

  • Μόλις τα μελομακάρονα βγουν από τον φούρνο, τα βουτάς ζεστά στο ζεστό σιρόπι για λίγα λεπτά, τα βγάζεις και τα τοποθετείς σε πιατέλα.

  • Πασπαλίζεις με χοντροκομμένα καρύδια και, αν θέλεις, λίγη κανέλα.

  • Αφήνεις να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρεις.

Photo: iStock

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164