Συνταγή: Ο παραδοσιακός μπακαλιάρος της 25ης Μαρτίου

20 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας
30
Χρόνος Ψησίματος
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

O μπακαλιάρος-σκορδαλιά είναι η παραδοσιακή συνταγή της 25ης Μαρτίου και παράλληλα ένα από τα πιο θρεπτικά και νόστιμα πιάτα. Η διατροφική αξία του μπακαλιάρου είναι μεγάλη ενώ χρειάζεται ελάχιστη προετοιμασία. Πρόκειται για ένα ελαφρύ πιάτο που ταιριάζει σε όλες τις εποχές του χρόνου. 

Συστατικά

Για τον μπακαλιάρο

  • 1 κιλό παστό μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο, κομμένο σε μερίδες
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα αλεύρι σκληρό
  • 300 ml μπίρα
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά

  • 300 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου, μουλιασμένου σε νερό, καλά στραγγισμένου
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξίδι λευκό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Πιέζεις τον μπακαλιάρο ώστε να απομακρύνεις τα περιττά υγρά.
  • Σε ένα μπολ το ένα και το άλλο αλεύρι, το αλάτι και την μπίρα και ανακατεύεις μέχρι να γίνουν χυλός.
  • Ζεσταίνεις σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και περιμένεις να κάψει.
  • Βουτάς στον χυλό τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζεις μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα και από τις δύο του πλευρές.
  • Τα αφαιρείς από το τηγάνι και τα ακουμπάς σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σκορδαλιά

  • Βάζεις στο μπλέντερ το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξίδι, το λεμόνι και το μισό ελαιόλαδο.
  • Χτυπάς για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο και δοκιμάζεις μη τυχόν και χρειάζεται να προσθέσεις αλάτι ή λεμόνι.
  • Συνεχίζεις να χτυπάς στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει απαλή, κρεμώδη υφή.
  • Τη σερβίρεις στο πλάι του μπακαλιάρου.

Read More

And More