Βιετναμέζικες γαρίδες με γλυκόξινη σάλτσα καραμέλας

1 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες
Εύκολη
Βαθμός δυσκολίας

Λαχταριστές γαρίδες στο τηγάνι με σος χειροποίητης καραμέλας

Συστατικά

Για την καραμέλα:

  • ½ φλ. μαύρη ζάχαρη
  • ⅛ κ. γλυκού ξύδι ρυζιού

Για τις γαρίδες

  • 1⅓ φλ. νερό καρύδας
  • 1½ κ. σούπας + έξτρα αν χρειαστεί ζάχαρη
  • 1 κ. σούπας καραμέλα
  • 1½ κ. σούπας + έξτρα αν χρειαστεί fish sauce
  • 2 κ. σούπας βούτυρο καρύδας
  • 1 μεγάλο εσαλότ σε ροδέλες
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 700 gr μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Γέμισε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και άφησέ το στην άκρη.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ανακάτεψε την ζάχαρη με το ξύδι και δύο κουταλιές νερό σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη, σταμάτα να ανακατεύεις και άφησε την καραμέλα να κοχλάσει για έξι λεπτά.
  • Συνέχισε να βράζεις για δύο λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πάρει σκούρο σχεδόν κόκκινο χρώμα για άλλα δύο λεπτά.
  • Αφαίρεσε το κατσαρολάκι από την φωτιά και βάλ’ το στο μπολ με το κρύο νερό για να σταματήσει να ψήνεται η καραμέλα.
  • Πρόσθεσε 1/4 φλιτζανιού νερό στην καυτή καραμέλα και μόλις σταματήσει να κοχλάζει, ξαναβάλε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για δύο λεπτά.
  • Σε ένα μπολ ανακάτεψε μία κουταλιά από την καραμέλα με το νερό καρύδας, την ζάχαρη και την fish sauce.
  • Δοκίμασε και αυξομείωσε την ζάχαρη και την fish sauce μέχρι να γίνει επιθυμητά γλυκόξινη η σάλτσα.
  • Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά λιώσε το βούτυρο καρύδας και σοτάρισε το εσαλότ και το σκόρδο για τρία λεπτά.
  • Πρόσθεσε το μείγμα με νερό καρύδας και άφησε να πάρει βρασμό.
  • Βράσε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και πρόσθεσε τις γαρίδες, ανακατεύοντας για τέσσερα λεπτά.
  • Αφαίρεσε από την φωτιά, πρόσθεσε μπόλικο πιπέρι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  • Σέρβιρε με ρύζι ατμού ή noodles.

Read More

And More