Τσικνοπέμπτη: Συμβουλές για να φτιάξεις το πιο τρυφερό και ζουμερό κρέας στην ψησταριά ή το φούρνο

Λίγες μόνο ώρες μας χωρίζουν από… το ξέφρενο και άκρως διονυσιακό φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης! Αυτό σημαίνει πως αν ανήκεις στην παραδοσιακή πλευρά της ζωής, τότε σίγουρα θα έχεις αρχίσει ήδη να προετοιμάζεσαι για την “επέλαση” της κρεατοφαγίας στην ζωή σου, κάνοντας την απαραίτητη επίσκεψη στο κρεοπωλείο για να εφοδιαστείς με τα πιο ποιοτικά κρέατα για την ημέρα. Άλλωστε, αν εξαιρέσεις τα δεκάδες συνοδευτικά που συνήθως πλαισιώνουν το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, το ψητό κρέας είναι ιδανική λύση και για εσένα που προσέχεις την διατροφή σου και αποφεύγεις τις υπερβολές.

Πώς θα καταφέρεις, όμως, να αποφύγεις τις “κακοτοπιές” του ψησίματος για να μην καταλήξεις με με ένα κομμάτι καμένου κρέατος ή με ένα steak τόσο σκληρό που μοιάζει με ξύλο; Ευτυχώς, παρακάτω θα βρεις όλα τα tips που χρειάζεσαι για το πιο τρυφερό και ζουμερό ψητό κρέας, καθώς και έναν step by step οδηγό για τις πιο καλοψημένες μπριζόλες στον φούρνο!

 

Tip #1: Κρέας σε ψησταριά; Ξέχνα το αλάτι!

Ένας βασικός κανόνας για το ψήσιμο σε bbq και σούβλα είναι να μην αλατίζουμε τα κρέατα πριν τα βάλουμε στην φωτιά. Βλέπεις, το αλάτι απορροφά τα υγρά του κρέατος, με αποτέλεσμα να τα τραβάει προς την εξωτερική επιφάνειά του και άρα να χάνονται στο ψήσιμο. Επομένως, καταλήγουμε με ένα αφυδατωμένο στο εσωτερικό του κρέας και άρα μια σκληρή μπριζόλα, ένα στεγνό παϊδάκι ή ένα “άνευρο” μπούτι κοτόπουλου. Η καλύτερη επιλογή, λοιπόν, είναι να προσθέσεις το αλάτι μετά το τέλος του ψησίματος.

 

Tip #2: Σου αρέσει το κρέας… λεμονάτο; Μόνο μετά το ψήσιμο!

Οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε ένα καλοψημένο κομμάτι κρέατος με μπόλικο λεμόνι. Αν φέρεις, όμως, στον νου σου μια παραδοσιακή ταβέρνα, τότε θα θυμηθείς ότι το κρέας σερβίρεται πάντα με κομμένο λεμόνι για να το προσθέσεις αφότου έχει ψηθεί. Και υπάρχει σημαντικός λόγος για αυτή την τακτική, αφού αν το αλείψεις με λεμόνι πριν το βάλεις στην σχάρα, τότε θα σκληρύνει. Φρόντισε, λοιπόν, να ραντίσεις με λεμόνι την μπριζόλα σου μετά το τέλος του ψησίματος -όταν το πασπαλίσεις με αλάτι.

 

Tip #3: Κρέας ξεροψημένο εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά; Τσέκαρε την φωτιά σου!

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στο… τσίκνισμα είναι η φωτιά, αφού το κρέας για να παραμείνει ζουμερό εσωτερικά και να ξεροψηθεί εξωτερικά χρειάζεται να ψηθεί αρχικά σε πολύ δυνατή φωτιά! Με αυτό τον τρόπο “θωρακίζεται” η επιφάνειά του, ώστε να μην χάσει τα υγρά του και αφυδατωθεί. Επομένως, για τρυφερό και… κριτσανιστό κρέας, φούντωσε την φωτιά.

 

Step by Step οδηγός για τσίκνισμα στον φούρνο

Εάν η επιλογή της ψησταριάς και της σούβλας είναι… no go, τότε σου έχω τα πιο σημαντικά βήματα για να ψήσεις στον φούρνο τα καλύτερα μοσχαρίσια steaks και αρνίσια παϊδάκια!

Step 1: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξεις για να έχεις το σωστό αποτέλεσμα είναι η καλή πρώτη ύλη! Θα χρειαστεί, λοιπόν, να αγοράσεις το σωστό κομμάτι κρέατος, από κρεοπώλη που εμπιστεύεσαι και έχεις ξαναδοκιμάσει. Ανεξαρτήτως είδους, θυμήσου ότι το ιδανικό κρέας έχει λευκό λίπος εξωτερικά, αλλά και όψη… μαρμάρου στο εσωτερικό του! Επίσης, αν πρόκειται για μπριζόλες, ζήτησε να σου τις κόψουν με περίπου τρία εκατοστά πάχος!

Step 2: Το δεύτερο βήμα αφορά την προετοιμασία. Βγάλε, λοιπόν, τις μπριζόλες από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διαδικασία, ώστε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθέτησέ το σε μια ξύλινη επιφάνεια και όταν είσαι βέβαιη πως δεν είναι πλέον κρύο, σκούπισέ το καλά με χαρτί, ώστε να στεγνώσει τελείως.

S

Step 3: Όσο περιμένεις το κρέας να “ζεσταθεί”, βάλε ένα πυρίμαχο τηγάνι στον φούρνο για 20 λεπτά στο γκριλ. Έτσι, όταν έρθει η ώρα του ψησίματος το σκεύος θα έχει “καεί” όσο ακριβώς χρειάζεται!

Step 4: Τώρα που το κρέας σου είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία, ράντισέ το με ηλιέλαιο και άπλωσε το λάδι με τα χέρια σου σε όλη την επιφάνειά του. Έπειτα, αλατοπιπέρωσέ το καλά.

Step 5: Βγάλε το τηγάνι από τον φούρνο και τοποθέτησέ το στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά. Τώρα είναι η ώρα να ακούσεις τον σωστό ήχο από το κρέας που θα ακουμπήσει το καυτό τηγάνι! Άφησε κάθε κομμάτι να ψηθεί για 30 δευτερόλεπτα ανά πλευρά, ώστε να θωρακιστεί και να σχηματίσει μια μικρή κρούστα εξωτερικά.

Step 6: Σε αυτό το σημείο, μπορείς με προσοχή να τοποθετήσεις το πυρίμαχο τηγάνι με το κρέας ξανά στον φούρνο! Φρόντισε να είναι αναμμένος το γκριλ! Τώρα, ο σωστός τρόπος ψησίματος για ένα medium- rare αποτέλεσμα είναι στα δύο λεπτά την κάθε πλευρά, αλλά αν προτιμάς το κρέας σου να είναι medium, τότε ψήσε για τέσσερα λεπτά ανά πλευρά. Αν από την άλλη το θέλεις καλοψημένο, φρόντισε να τηρήσεις το χρόνο ψησίματος αυστηρά στα έξι λεπτά, γιατί διαφορετικά το κρέας θα σκληρύνει… ανεπανόρθωτα!

Step 7: Τέλος, όταν βγάλεις το κρέας από τον φούρνο, είναι απαραίτητο να το αφήσεις να “ξεκουραστεί”! Τοποθέτησέ το σε μια επιφάνεια κοπής, σκέπασέ το με αλουμινόχαρτο και άφησέ το για τουλάχιστον πέντε λεπτά! Μην το ακουμπήσεις καθόλου, μην το σκεφτείς καν, απλά άφησέ το να ησυχάσει! Μόνο έτσι θα καταφέρεις να συγκρατήσεις στο εσωτερικό του όλους τους γευστικούς ζωμούς που προκύπτουν από το ψήσιμο! Αφού περάσουν τα πέντε λεπτά, μπορείς να απολαύσεις το μοναδικό αποτέλεσμα!

 

Κάνε κλικ εδώ και δες light συνταγές για συνοδευτικά που θα “πλαισιώσουν” το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης!

Read More

And More