Χοιρινό φιλέτο κατσαρόλας με πουρέ πατάτας

2 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Ο κύριος που βλέπεις ανακηρύχθηκε Rising Star Chef από τον Οργανισμό James Beard, στα πλαίσια των βραβείων σεφ και εστιατορίων στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάο. Ο Jimmy jr. ανέλαβε μαζί με τον πατέρα του το οικογενειακό εστιατόριο The Purple Pig στο Chicago και κατάφερε να ξεχωρίσει για το ταλέντο του. Αυτή η συνταγή εξηγεί πολύ γλαφυρά το γιατί… δοκίμασέ τη.
Πηγή

Συστατικά

  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 6 καλά χτυπημένα φιλέτα χοιρινού (240γρ. το καθένα)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο ψιλοκομμένο
  • 2 στικ σέλερι ψιλοκομμένα
  • 5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 5 κλωναράκια θυμάρι
  • 5 φύλλα δάφνης
  • 2 ½ φλιτζάνια γάλα πλήρες
  • 1 ½ κιλό περίπου πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 6 κ.σ. ανάλατο βούτρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μεγάλη κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο να κάψει. Αλατοπιπέρωσε το χοιρινό και βάλε στην κατσαρόλα σε μέτρια-προς δυνατή φωτιά γυρίζοντας μια φορά, ώσπου να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Βγάλε τις μπριζόλες σε ένα πιάτο
  • Πρόσθεσε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το σκόρδο και μια γενναία πρέζα αλατοπίπερο στην κατσαρόλα και σόταρε να μαλακώσουν τα λαχανικά σου για περίπου 5′ λεπτά. Πρόσθεσε το ζωμό, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και 2 φλιτζάνια γάλα και άφησε την κατσαρόλα να πάρει βράση (όχι να κοχλάσει). Γύρισε τις μπριζόλες στην κατσαρόλα, σκέπασε και σιγόψησε σε πολύ χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν για περίπου δύο ώρες.
  • Στο μεταξύ βάλε τις πατάτες σε κατσαρόλα, σκέπασε με νερό και άφησε να βράσουν. Αλατοπιπέρωσε και δώσε χρόνο να μαλακώσουν, περίπου 20′ λεπτά. Στράγγιξε και άφησε στην άκρη. Γύρισε την άδεια κατσαρόλα στη φωτιά. Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος, 4 κ.σ. βούτυρο και άφησε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει το βούτυρο. Λιώσε τις πατάτες σε ένα μπολ και πρόσθεσε το βούτυρο με την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπέρωσε και κράτησε τον πουρέ ζεστό.
  • Μετάφερε το κρέας σε μια πιατέλα και σκέπασε με αλουμινόχαρτο. Πάρε 4 φλιτζάνια από το υγρό στο οποίο ψήθηκαν, μαζί με τα λαχανικά που περιείχε η κατσαρόλα και λιώσε σε μπλέντερ να γίνει ένας χυλός. Φρόντισε να πετάξεις τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι.
  • Λίωσε 2 κ.σ. βούτυρο που απέμειναν σε μια κατσαρίλα και πρόσθεσε το αλεύρι καβουρδίζοντας ώσπου να πάρει ελαφρώς χρώμα και να κάνει φουσκάλες. Ρίξε τώρα τη σος από τα λαχανικά που μόλις έλιωσες και μισό φλιτζάνι γάλα που έμεινε. Ψήσε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς ώσπου να πήξει η σος και να μην αφήνει γεύση αλευριού στο στόμα (περίπου 10′ λεπτά).Αλατοπιπέρωσε.
  • Σέρβιρε τις μπριζόλες με τον πουρέ και ξεχωριστά τη σος (gravy).

Tip


Read More

And More