Χορτοφαγικό “στιφάδο” με κάστανα

2 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Aπλό, θρεπτικό και οικονομικό, αυτό το καταπληκτικό Βορειοελλαδίτικο στιφάδο όπως το προτείνει η Νταϊάν Κόχυλα είναι εξαιρετικό ως χορτοφαγικό ή vegan κυρίως πιάτο αλλά και σαν συνοδευτικό για τα ψητά του γιορτινού ή κυριακάτικου τραπεζιού.

Συστατικά

  • 12 μεγάλα ωμά κάστανα με το κέλυφός τους, ή συσκευασμένα σε κενό αέρος, ή σε κονσέρβα (όχι όμως σε σιρόπι)
  • 4 πράσα, μόνο το λευκό μέρος τους, κομμένο σε κυλίνδρους των 4 εκ
  • 2 μίσχους σέλερι
  • ¾ κούπας / 180 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο στη μέση διαγώνια
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα / 240 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά σούπας κρασόξυδο
  • Αλατοπίπερο
  • 10 μεγάλες πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα κάστανα, χαράξτε τα με ένα κοφτερό μαχαίρι και τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 5 εκ.
  • Βάλτε τα να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, και ύστερα χαμηλώστε τη ώστε να σιγοβράσουν, για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι τα κάστανα να μαλακώσουν.
  • Στραγγίξτε τα κάστανα και καθαρίστε τα.
  • Αν χρησιμοποιείτε κάστανα συσκευασμένα σε κενό αέρος, τοποθετήστε τη συσκευασία σε νερό που βράζει και ακολουθήστε τις οδηγίες.
  • Τοποθετήστε τα πράσα σε ένα μπολ με κρύο νερό και ανακινείστε με τα δάχτυλά σας, αλλάζοντας το νερό αρκετές φορές αν χρειαστεί, μέχρι να καθαρίσουν καλά τα πράσα. Ξεπλύνετε καλά και αφήστε τα στην άκρη.
  • Κόψτε το σέλερι σε κομμάτια των 2,5 εκ.
  • Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε το μισό από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέστε τα πράσα, το σέλερι, και το καρότο. Μαγειρέψτε με κλειστό το καπάκι, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα πράσα να αρχίσουν να σκουραίνουν ελαφρά,για 12-15 περίπου λεπτά.
  • Πασπαλίστε τα πράσα με το αλεύρι, ανακατέψτε για ένα λεπτό περίπου, και προσθέστε ύστερα το κρασί.
  • Όταν ατμίσει το κρασί, προσθέστε αρκετό νερό ώστε να καλύπτει τα λαχανικά μέχρι τη μέση.
  • Προσθέστε τα κάστανα, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
  • Καλύψτε και σιγοβράστε μέχρι η σάλτσα να πήξει και τα πράσα να είναι τρυφερά, περίπου 20-25 λεπτά.
  • 5 λεπτά περίπου πριν είναι έτοιμα τα πράσα, προσθέστε τις ελιές.
  • Τέλος, προσθέστε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι και πιπέρι και αφαιρέστε από τη φωτιά.
  • Αφαιρέστε και πετάξτε τα κομμάτια καρότου, προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατέψτε.

Tip


Read More

And More