Πανετόνε! Το κεκάκι από την Ιταλία

50 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Το κλείνεις σε ένα σελοφάν με ζάχαρη άχνη, τους δίνεις ένα σπρώξιμο (ταρακουνάς δηλαδή τη σακούλα) και τα δυο τους ενώνονται σε ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα.

Συστατικά

  • 1/2 φλιτζάνι ελαφρώς λιωμένο βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 3 κρόκους αυγών
  • 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι φραγκοστάφιλα (βουτηγμένα σε ζεστό νερό επί 1 ώρα)
  • 2 πορτοκάλια με τη φλούδα του ξυσμένη
  • 2 κ.γ. κρεμόριο
  • 1 1/2 κ.γ. baking soda
  • Ζάχαρη άχνη

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 200oC
  • Βουτύρωσε και αλεύρωσε ελαφρά μια βαθιά φόρμα κέικ ή ειδική φόρμα πανετόνε από καουτσούκ
  • Χτύπησε στο μίξερ το βούτυρο, τα αυγά και τους κρόκους να αφρατέψουν
  • Αντικατάστησε το σύρμα στο μίξερ με το εξάρτημα για ζύμωμα και με το μίξερ σε λειτουργία πρόσθεσε τη μισή ποσότητα αλευριού
  • Συμπλήρωσε και τη μισή ποσότητα γάλα και συνέχισε το χτύπημα για περίπου 1 λεπτό
  • Στη συνέχεια πρόσθεσε και το υπόλοιπο αλεύρι και το γάλα και ζύμωσε καλα μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη και να μην κολλάει στα τοιχώματα
  • Γύρισε τη ζύμη σε ελαρφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και πρόσθεσε τα φραγκοστάφιλα (αφού τα στραγγίξεις), το ξύσμα του πορτοκαλιού, το κρεμόριο και την baking soda και ζύμωσε να ανακατευτούν με τη ζύμη για 5-10 λεπτά
  • Βάλε τη ζύμη στη φόρμα και ψήσε για 35-45 λεπτά. Να μην αφήνει η ζύμη ίχνη σε ένα ξύλινο καλαμάκι που βυθίζεις σε αυτή
  • Αφού κρυώσει το πανετόνε καλά, βάλε σε μια μεγάλη σακούλα με αρκετή ζάχαρη άχνη και ταρακούνησε το κείκ να καλυφθεί καλά

Tip


Read More

And More