Συνταγή για γαλοπούλα με γέμιση δύο ειδών

3 ώρες και 20 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
2
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Το απόλυτο πιάτο για τις ημέρες των γιορτών! Μία γαλοπούλα, εορταστική, με ύο διαφορετικές γεμίσεις. Μία με κιμά, και μία χωρίς. Εσύ διαλέγεις τι θα ετοιμάσεις φέτος!

Συστατικά

  • 1 μέτρια γαλοπούλα (2 κιλά)

Για τη γέμιση με κιμά:

  • 700 γρ. βοδινό κιμά
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 400 γρ. ρύζι
  • 500 γρ. κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 200 γρ. ψημένοι ξηροί καρποί
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 200 ml ζωμό κότας
  • Θυμάρι φρέσκο
  • 3 φέτες πορτοκάλι
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση χωρίς κιμά:

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 3/4 του φλιτζανιού πράσινες φακές
  • 1 φρατζόλα ψωμί, κομμένο σε φέτες
  • 3 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1/2 κουτ. της σούπας αποξηραμένο φασκόμηλο
  • 1 κουτ. της σούπας λιναρόσπορος
  • αλάτι και πιπέρι (για γεύση)

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ας ετοιμάσουμε την πρώτη γέμιση. Σε μία κατσαρόλα με βούτυρο, σοτάρεις αρχικά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά, μέχρι να θωρακιστεί. Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς, σβήνεις με λευκό κρασί.
  • Προσθέτεις το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, τους ψημένους ξηρούς καρπούς το κουκουνάρι και τα μπαχαρικά.
  • Περιχύνεις το ζωμό και τα αφήνεις να βράσουν με κλειστό καπάκι, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
  • Ας ετοιμάσουμε και τη δεύτερη γέμιση. Αρχικά, τοποθετείς τις φέτες ψωμιού σε ένα μουλιασμένο κουβά.
  • Σε μία κατσαρόλα με νερό, βράζεις τις πράσινες φακές με 1 1/2 φλιτζάνια λαχανικών για 45 λεπτά.
  • Σε ένα μικρό μπολάκι, τοποθετούμε 2 1/2 κουτ. της σούπας νερό και 1 κουτ. της σούπας λιναρόσπορο. Ανακατεύεις πολύ καλά και αφήνεις το μείγμα να βράσει για 5 λεπτά.
  • Σε ένα τηγάνι, σοτάρεις το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο σε ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνεις και αποσύρεις από τη φωτιά.
  • Μεταφέρεις το ψωμί σε ένα μεγάλο μπολ, αφού το στραγγίξεις καλά με τα χέρια σου και το τρίψεις σε μικρά κομμάτια. Έπειτα προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις πολύ καλά.
  • Το μείγμα θα πρέπει να αποκτήσει μια στερεή υφή, όχι όμως πολύ σφιχτή. Για να πετύχεις τις σωστές αναλογίες, προσθέτεις επιπλέον ψωμί ή ζωμό λαχανικών.
  • Αφού πλύνεις πολύ προσεκτικά την γαλοπούλα, την γεμίζεις με το μείγμα τις επιλογής σου και τις φέτες πορτοκαλιού.
  • Τη ράβεις με μεγάλη προσοχή και με ειδική κλωστή μαγειρικής και την τοποθετείς πάνω στο ταψί, στο οποίο θα τη ψήσεις.
  • Ψήνεις για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά.
  • Συνοδεύεις με πατάτες φούρνου ή βραστά λαχανικά και απολαμβάνεις.

Read More

And More