Συνταγή για παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

8 ώρες και 45 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
6
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Κάθε χώρα τα Χριστούγεννα έχει το αγαπημένο της γλυκό. Εμείς τους κουραμπιέδες, τις δίπλες, τα μελομακάρονα. Στην Ιταλία το Πανετόνε, στη Γερμανία το Στόλεν, στη Μεγάλη Βρετανία την πουτίγκα. Δες πώς θα την ετοιμάσεις για να τη σερβίρεις στο γιορτινό τραπέζι!

Συστατικά

  • 55 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. του γλυκού μείγμα γαρίφαλου και μοσχοκάρυδου
  • 1 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 110 γρ. ζελατίνη
  • 110 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 110 γρ. τρίμμα ψωμιού
  • 25 γρ. αμύγδαλα θρυμματισμένα
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 450 γρ. μείγμα αποξηραμένων φρούτων
  • 25 γρ. μείγμα αποξηραμένης φλούδας φρούτων
  • 1 μικρό μήλο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 κουτ. της σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 2 κουτ. της σούπας χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
  • 4 κουτ. της σούπας κονιάκ

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, αλείφεις καλά με βούτυρο την ειδική φόρμα για πουτίγκα.
  • Ανακατεύεις τα αποξηραμένα φρούτα με τις αποξηραμένες φλούδες, το μήλο, τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό λεμονιού σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτεις και το κονιάκ, καλύπτεις με μια πετσέτα και αφήνεις να μαριναριστούν για τουλάχιστον μία ώρα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι με το μείγμα μπαχαρικών και την κανέλα. Προσθέτεις την ζελατίνη, την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το τρίμμα ψωμιού και τα αμύγδαλα.
  • Προσθέτεις και το μείγμα μαριναρισμένων φρούτων και ανακατεύεις πολύ καλά.
  • Χτυπάς τα αβγά ελαφρώς και ρίχνεις και αυτά στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνεις το μείγμα στην ειδική φόρμα για πουτίγκα, πιέζοντάς το ελαφρώς με ένα κουτάλι.
  • Έπειτα, στρώνεις βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο στην επιφάνειά του, φροντίζοντας να δημιουργήσεις πτυχώσεις, ώστε να αφήσουν χώρο τα χαρτιά στο γλυκό να φουσκώσει.
  • Με ένα κομμάτι σπάγκο, δένεις το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο γύρω από τη φόρμα, για να κρατήσουν μέσα τους τη θερμότητα.
  • Βυθίζεις τη φόρμα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, κλείνεις την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνεις την πουτίγκα να ψηθεί στον ατμό για περίπου επτά ώρες, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
  • Αφαιρείς από την κατσαρόλα και αφήνεις την πουτίγκα να κρυώσει εντελώς, πριν αφαιρέσεις το αλουμινόχαρτο και χαρτί.
  • Με ένα ξύλινο καλαμάκι κάνεις μικρές τρύπες σε όλη την επιφάνεια του γλυκού και το ραντίζεις με λίγο ακόμη κονιάκ.

Read More

And More