Χριστόψωμο

3 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Το χριστόψωμο έχει διάφορες παραλλαγές! Εδώ με τη βοήθεια σκληρού αλευριού των  Μύλων Αγίου Γεωργίου θα έχεις ένα πεντανόστιμο ψωμί. 7 γενιές μυλωνάδων σου εμπιστεύονται παραδοσιακές συνταγές με άρωμα Ελλάδας, πάντα με τη μοναδική ποιότητα των προϊόντων των Μύλων Αγίου Γεωργίου. Ανακάλυψέ τις στο www.alevri.com

Συστατικά

  • 8 φλιτζάνια αλεύρι Νο 1 ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • 60 γρ. νωπή μαγιά (ή 20 γρ. ξηρή)
  • 2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/2 του φλιτζανιού μέλι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2/3 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι 
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού 
  • 1/2 κ.γ. κανέλλα
  • Λίγο γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 130 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 200 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • Σουσάμι για το πασπάλισμα
  • 1 ποτήρι γάλα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη και πρόσθεσε το ελαιόλαδο
  • Δούλεψε με τα χέρια σου και πρόσθεσε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και όλα σου τα μπαχαρικά
  • Ζύμωσε καλά, προσθέτοντας σιγά, σιγά το νερό (χλιαρό) να πάρουμε μια ελαστική και λεία ζύμη
  • Σκέπασε τη λεκάνη με τη ζύμη και άφησε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει
  • Πρόσθεσε τους ξηρούς καρπούς και συνέχισε το ζύμωμα να ενσωματωθούν όλα τα υλικά
  • Πλάσε ένα φαρδύ κορδόνι από τη ζύμη και φτιάξε μια μεγάλη κουλούρα με τρύπα στη μέση.
  • Βάλε την κουλούρα σε ένα ευρύχωρο ταψί, αφού το λαδώσεις πρώτα
  • Σκέπασε με μια πετσέτα και άφησε άλλη μια φορά το ψωμί να διπλασιάσει τον όγκο του
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC
  • Πριν βάλεις το ψωμί στο φούρνο άλειψε την επιφάνεια με το γάλα και πασπάλισε με σουσάμι. Μπορείς να δημιουργήσεις όμορφα σχέδια με το σουσάμι
  • Τρύπησε την κουλούρα ανα διαστήματα και ψήσε στο φούρνο για 20 λεπτά. Χαμήλωσε το φούρνο στους 160oC και συνέχισε το ψήσιμο για άλλη μια ώρα

Tip


Read More

And More