Χριστόψωμο

2 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Θα το ετοιμάσεις εύκολα και στην ουσία θα διακοσμήσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ένα ψωμί – κόσμημα

Συστατικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1/2 κούπα νερό
  • 35 γρ. μαγιά νωπή 
  • 1 κούπα σταφίδες μαύρες
  • 1 κούπα  σταφίδες ξανθιές
  • 1 φλιτζανάκι ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζανάκι ξύσμα λεμονιού
  • 1 κούπα καρύδια
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κούπα λάδι καλό
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
  • Λίγο γαρύφαλλο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι.
  • Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό σε ένα μπολάκι. 
  • Προσθέτουμε στο αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά. Το ζυμάρι μας πρέπει να είναι μαλακό.
  • Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα ξύσματα, τα καρύδια, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, το λάδι και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε ταψάκια και την αφήνουμε για μία ώρα να διπλασιάσει τον όγκο της
  • Αφού διπλασιαστεί η ζύμη μας ψήσε στο φούρνο για 1 ώρα στους 220 βαθμούς.
  • Στόλισε το ψωμί με ζύμη που έχεις κρατήσει. Μπορείς ακόμη και να τη χρωματίσεις σε ζωμό από παντάρια ή σπανάκι για να είναι το χριστόψωμο των Χριστουγέννων χρωματιστό

Tip


Read More

And More