Ζουμερή γαλοπούλα με ιδιαίτερο dressing

2 ώρες και 40 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Αυτή η συνταγή έχει πολλά μπαχαρικά και λιγότερα λίπη αλλά και μια υπέροχη γεύση από το χυμό του πορτοκαλιού.

Θερμίδες: 274/ μερίδα

Συστατικά

  • Σπρέι μαγειρικής
  • 1 γαλοπούλα, περίπου 5,5 κιλά
  • 2κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1κ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1κ. σούπας κύμινο
  • 1κ. σούπας μέλι
  • 2κ. γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 2κ. γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
  • 1+1/4κ. γλυκού αλάτι
  • 5/8κ. γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1/2κ. γλυκού τζίντζερ
  • 1/2κ. γλυκού κανέλα
  • 1/2κ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2φλ. ζωμό κοτόπουλο
  • 3/4φλ. κρασί
  • 1/2φλ. χυμό πορτοκαλιού

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Αφαίρεσε τα εντόσθια, το συκώτι και το λαιμό από τη γαλοπούλα και άφησέ τα στην άκρη.
  • Στέγνωσε τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας.
  • Κόψε και πέταξε το περιττό λίπος.
  • Πέρασε τα δάχτυλα ανάμεσα στο δέρμα και στο κρέας της γαλοπούλας στο λαιμό και σπρώξε απαλά για να χαλαρώσει το δέρμα, από το στήθος μέχρι τα μπούτια.
  • Ανακάτεψε με ένα σύρμα το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κύμινο, το μέλι, το σκόρδο σε σκόνη, τον κόλιανδρο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, το τζίντζερ, την κανέλα και το κόκκινο πιπέρι.
  • Τρίψε το μείγμα μπαχαρικών καλά σε όλη τη γαλοπούλα και κάτω από το δέρμα.
  • Δέσε μαζί τα πόδια της με ένα σπάγκο κουζίνας.
  • Τοποθέτησε τα εντόσθια, το λαιμό, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα καρότα σε μεγάλο ταψί.
  • Πρόσθεσε τον ζωμό και το κρασί στο ταψί.
  • Τοποθέτησε μία σχάρα πάνω στο ταψί και ψέκασέ την με το σπρέι μαγειρικής.
  • Βάλε τη γαλοπούλα πάνω στη σχάρα με το στήθος προς τα πάνω.
  • Ψήσε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Μετά κάλυψε την γαλοπούλα ελαφρώς με ένα αλουμινόχαρτο χωρίς να τη βγάλεις από το φούρνο.
  • Χαμήλωσε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και ψήσε ακόμα 1 ώρα και 10 λεπτά.
  • Αφαίρεσε το ταψί από τον φούρνο, τοποθέτησε την γαλοπούλα σε ένα ξύλο κοπής και άφησέ την σκεπασμένη να κρυώσει 20 λεπτά.
  • Χάραξε τη γαλοπούλα και πέταξε το δέρμα.
  • Σούρωσε το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί ώστε να πάρεις μόνο το υγρό χωρίς τα στερεά και χωρίς το λίπος.
  • Βάλε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι και άστο να βράσει.
  • Πρόσθεσε το χυμό πορτοκαλιού στο κατσαρολάκι και άφησέ το να βράσει.
  • Μαγείρεψε για 3 λεπτά ή μέχρι να πήξει ελαφρά.
  • Ανακάτεψε με το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το 1/8 κουταλάκι μαύρο πιπέρι.
  • Σερβίρεις την γαλοπούλα με τη σος στο πλάι.

Read More

And More