“Φεύγουν” χωρίς να αποχαιρετίσουν τους οικείους τους…

Μια από τις πιο σκληρές πτυχές της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η απομόνωση των ασθενών από τις οικογένειές τους, γεγονός που τους στερεί ακόμη και την ευκαιρία να αποχαιρετίσουν τους οικείους τους πριν φύγουν από τη ζωή.

Όταν οι άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν στο προσκεφάλι τους, τους δικούς τους ανθρώπους, να τους παρηγορούν, να τους κάνουν αγκαλιές, να τους κρατούν το χέρι. Αυτό δεν ισχύει για τους πάσχοντες από κορωνοϊό. Αυτοί είναι ολομόναχοι. Έρχονται σε επαφή μόνο με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο μάλιστα δεν αντικρύζουν καν, λόγω του ειδικού εξοπλισμού που φέρει.

Με συγκίνησε πολύ η ιστορία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στην Ιταλία, που πέθανε αβοήθητο στο σπίτι του, λόγω έλλειψης κλινών στα νοσοκομεία.

Παντρεμένοι για περισσότερα από 60 χρόνια η Severa Belotti, 82 ετών, και ο Luigi Carrara, ηλικίας 86 ετών, ζούσαν στην πόλη Αλμπίνο της Ιταλίας και σύμφωνα με πληροφορίες έμειναν οκτώ ημέρες κλειδωμένοι στο σπίτι με 39 πυρετό.

Τελικά οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά ο γιος τους, Luca Carrara, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Corriere della Sera, δήλωσε ότι πέθαναν μόνοι τους καθώς δεν μπόρεσε να τους πει αντίο.

“Οι αγαπημένοι σου μένουν μόνοι”, είπε, “και δεν μπορείς να τους αποχαιρετίσεις, να τους αγκαλιάσεις, να τους φροντίσεις.”

Ο Luca, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα με την οικογένειά του, διαμαρτυρήθηκε για το νοσοκομείο, λέγοντας ότι: “Οι γιατροί επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για όλους τους ασθενείς. Σε αυτήν την επιλογή βγαίνουν χαμένοι οι ηλικιωμένοι, που τους αφήνουν να φύγουν αβοήθητοι.”

Ο γιος του ζευγαριού είπε ότι δεν κατάφερε να δει ούτε τις σορούς των γονιών του μετά το θάνατό τους, επειδή μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο και θα καίγονταν μέσα σε λίγες μέρες λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών που σωρεύονται στα νεκροταφεία της περιοχής.

Το παράδειγμα της Ιταλίας πρέπει να μας διδάξει το αίσθημα ευθύνης με το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και την πειθαρχία στα μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση για το καλό όλων μας.

Μην ξεχνάμε: Μένουμε σπίτι, σώζουμε τον εαυτόν μας και τους άλλους!

Κρατήστε την ελπίδα ζωντανή και κουράγιο σε όλους,
Τατιάνα

And More