H συνταγή της τυρόπιτας που με τρέλανε!

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο -όπως σας είπα ήδη, ταξίδεψα στη μαγευτική Μονεμβασιά. Εκεί που απόλαυσα ένα
από τα ωραιότερα πρωινά και δοκίμασα τις γευστικότατες πίτες που πραγματικά τρέλαναν τον ουρανίσκο μου. Τις τσάκισα στην κυριολεξία αν και δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα οι πίτες. Κι όμως… Αυτή η τυρόπιτα με έφτασε μέχρι τον Σεφ του ξενοδοχείου και του ζήτησα τη συνταγή ώστε να τη μοιραστώ μαζί σας. Είναι πραγματικά υπέροχη!

O Σεφ Γιώργος Χάψας του ξενοδοχείου Kinsterna Hotel & Spa όπου και μείναμε, μου έστειλε τη συνταγή που σας είχα υποσχεθεί. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε να την φτιάξετε. Μια παραδοσιακή πίτα τριών λευκών τυριών που η γεύση της, η νοστιμιά της θα σας ξετρελάνει κι εσάς…

Υλικά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤO ΦΥΛΛΟ

  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 70 ml ελαιόλαδο (1 φλιτζάνι του τσαγιού)
  • 70 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτάκι σόδα (Αναψυκτικό)
  • Λίγο αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 200 γρ φέτα (όχι πολύ αλμυρή)
  • 150 γρ ανθότυρο
  • 150 γρ μανούρι
  • 2 αυγά
  • Μαύρο και λευκό σουσάμι
  • Θυμάρι, μαϊντανό
  • Φρέσκο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία

01Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ, τα δουλεύουμε λίγη ώρα και προσθέτουμε σόδα όσο χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη μαλακή (να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια μας)

02 Χρησιμοποιούμε σόδα (όχι μαγειρική)! Αυτό είναι και το μυστικό στο φύλλο γιατί το κάνει τραγανό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά

03Αφήνουμε τη ζύμη τουλάχιστον μισή ώρα να ξεκουραστεί

04Βάζουμε τα τυριά σε μια λεκάνη, τα διαλύουμε καλά με τα χέρια μας και προσθέτουμε τα αυγά, το θυμάρι και τον μαϊντανό

05Ανακατεύουμε πάλι καλά να διαλυθεί το αυγό, τρίβουμε το πιπέρι και είμαστε έτοιμοι

06Κόβουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε 2 φύλλα με πάχος 1 εκατοστό περίπου***

07Λαδώνουμε τα τοιχώματα και το εσωτερικό ενός ταψιού διαμέτρου 30 εκατοστών. Τοποθετούμε το ένα φύλλο και προσθέτουμε τη ζύμη ομοιόμορφα παντού. Αφήνουμε ένα πόντο στις άκρες για να κολλήσει το άλλο φύλλο. Κλείνουμε και διπλώνουμε τα δύο φύλλα στις άκρες τους.

08Ραντίζουμε με λίγο νερό, προσθέτουμε το σουσάμι και ψήνουμε στους 180 °C βαθμούς για μισή ώρα

***Διάβασα τα σχόλιά σας -όπου διευκρινίζετε ότι 2 πόντοι φύλλο είναι αρκετά παχύ και επικοινώνησα ξανά με τον Σεφ του ξενοδοχείου για να διευκρινίσω μήπως είχε γίνει κάποιο λάθος. Είχατε δίκιο. Σας ευχαριστώ…

Tip

Εάν θέλετε αντί για νερό μπορείτε να σπάσετε έναν κρόκο αυγού να τον χτυπήσετε και να αλείψετε με αυτόν το φύλλο.

Αν τη δοκιμάσετε εύχομαι καλή επιτυχία.

Φιλάκια,
Τατιάνα

And More