Η συνταγή μου για τη γιορτή του Νίκου

Πλησιάζει η γιορτή του Νίκου κι όπως καταλαβαίνεις οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει από τώρα στο μυαλό μου. Θέλω να είναι όλα όμορφα και ιδιαίτερα. Προσεγμένα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.

Αυτό που μπορώ να σου πω από τώρα είναι το κυρίως πιάτο που θα ετοιμάσω για εκείνο το βράδυ. Μια gourmet συνταγή που μου έχει δώσει ένας πραγματικά αγαπημένος μου chef. Ένας διακεκριμένος private chef, ο Πάνος Ιωαννίδης. Executive chef στην Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα και καθηγητής μαγειρικής στο IEK “Le Monde”

Όπως βλέπεις το κυρίως πιάτο που θα φτιάξω θα έχει ξεχωριστή υπογραφή… Χοιρινό φιλέτο μαριναρισμένο με μέλι και ουίσκι, σερβιρισμένο με βελούδινο πουρέ από κάστανα και σάλτσα από κόκκινο κρασί, δαμάσκηνα και τραγανό bacon.

Πρόκειται για μια συνταγή που έχω δοκιμάσει. Προκείται για ένα εξαιρετικό πιάτο που εντυπωσιάζει με τη γεύση του. Κράτησέ την κι εσύ μιας και μέρες γιορτινές πλησιάζουν…

Υλικά για 2 άτομα

  • 1 χοιρινό φιλέτο (ολόκληρο περίπου 400γρ)
  • Για το μαρινάρισμα: 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και λιωμένες
  • 4 κ.σ μέλι από θυμάρι
  • 3 σφηνάκια ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ουίσκι
  • Μιξ φρεσκοτριμμένων πιπεριών (¼ κ.γ)
  • Για την σάλτσα: 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε καρε (μικρά κυβακια 1cm)
  • ½ ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 6 ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα
  • Λίγο λάδι για το σοτάρισμα (ελαιόλαδο)
  • Για τον πουρέ κάστανου: 1 κούπα κάστανα καθαρισμένα και βρασμένα
  • 1 κούπα βραστές πατάτες (καθαρισμένες από φλούδα)
  • 1/3 ποτήρι φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • Για το ντεκόρ: 4 φέτες καπνιστό bacon κομμένες Julienne (σε πολύ λεπτά μικρά μπαστουνάκια)

Προετοιμασία

01Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για το μαρινάρισμα και πολτοποιούμε καλά

02Μαρινάρουμε το κρέας (ιδανικά για δύο ώρες) και το κρατάμε στο ψυγείο

03Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο λάδι τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν.

04 Προθέτουμε το κρασί και τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 6-7 λεπτά και τα κρατάμε σε ζεστό περιβάλλον σκεπασμένα.

05 Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε σε δυνατή ένταση το φιλέτο από όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσει, το τοποθετούμε στο ξύλο κοπής και το τεμαχίζουμε σε 4 ή 8 κομμάτια. Το βάζουμε σε πυρέξ και το σκεπάζουμε με τη σάλτσα. Ψήνουμε για 20′ λεπτα στους 180oC

06 Σε μια κατσαρόλα προθέτουμε το γάλα και το φτάνουμε σε σημείο βρασμού. Κατόπιν προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τον πουρέ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε στο αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε ανάλογα με την κρίση μας

07 Σοτάρουμε το bacon μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό (προσοχή να μην μαυρίσει ή καεί)

08 Τοποθετούμε την σάλτσα στο κέντρο του πιάτου, από πάνω τον πουρέ και τέλος τα εσκαλόπ (κομμάτια κρέατος) του χοιρινού. Ντεκοράρουμε με το τραγανό bacon

Tip

Για να μη ξεραθεί το κρέας κατά το ψήσιμο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο αφήνοντας ελάχιστα μια τρύπα σε αυτό για να εξατμίζεται η υγρασία και να μην μας βράσει (πρέπει να είναι ψητό και ζουμερό, όχι βραστό)

Kαλή σας όρεξη!

Φιλάκια,
Τατιάνα

And More