Ξανά περήφανοι ως Έλληνες!

Κι όμως είναι η πρώτη φορά που νιώθουμε περήφανοι ως Έλληνες για τη λειτουργία του κράτους. Η μεμψιμοιρία μας είχε καταβάλει και ειδικά τα χρόνια της κρίσης. Το ηθικό του περήφανου λαού μας είχε καταρρακωθεί. Είμαστε οι πένητες, το πρόβλημα της Ευρώπης. Η διαφθορά, η γραφειοκρατία και η κακή λειτουργία του δημοσίου ταλαιπωρούσαν τον Έλληνα, που είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στις κρατικές υπηρεσίες -και όχι άδικα.

Η πρώτη φορά που νιώσαμε δυνατοί ξανά ήταν με τα επεισόδια στον Έβρο. Η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητα της κυβέρνησης -που ήταν όπως φάνηκε προετοιμασμένη, με την οργανωμένη αντίδραση της αστυνομίας, του στρατού και τον εθελοντισμό των κατοίκων, έφεραν αποτελέσματα. Η προβοκάτσια των επιθετικών γειτόνων μας έπεσε στο κενό και η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της και ότι είναι ένας αξιόπιστος και χρήσιμος εταίρος για τους Ευρωπαίους. Νιώσαμε ασφαλείς και περήφανοι!

Η έλλειψη εμπιστοσύνης μας χαρακτήριζε τα προηγούμενα χρόνια και στον τομέα της υγείας. Παρόλο που η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όταν ο Έλληνας αρρώσταινε σοβαρά, προσπαθούσε να φύγει στο εξωτερικό για να βρει κατάλληλη θεραπεία. Κάναμε εράνους για να στείλουμε ασθενείς στην Αμερική και στην Αγγλία.

Και ξαφνικά εν μέσω πανδημίας, όποιος ζει στην Αγγλία νιώθει απίστευτη ανασφάλεια, το ίδιο και στην Αμερική, μετά την προειδοποίηση και του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, που διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε νέο επίκεντρο της επιδημίας.

Ακούγοντας τον καθηγητή του Imperial University, κύριο Ηλία Μόσιαλο, να λέει ότι οι Έλληνες της Αγγλίας είναι άτυχοι, πρώτον γιατί θα νοσήσουν χιλιάδες εκεί λόγω της έλλειψης μέτρων από την κυβέρνηση και δεύτερον διότι δεν χορηγείται στους ασθενείς η πειραματική θεραπεία με το κοκτέιλ φαρμάκων που δίνεται στην Ελλάδα, νιώσαμε ξανά ανακούφιση και ασφάλεια. Στα Βρετανικά νοσοκομεία χορηγούν μόνο αντιπυρετικά και σε όποιον είναι…τυχερός, οξυγόνο!

Η Ελλάδα, η χώρα με την πιο ευάλωτη οικονομία της Ευρώπης, είναι η πρώτη που πήρε μέτρα εγκαίρως. Η πρώτη που έβαλε πάνω από όλα τον άνθρωπο. Προβλήματα υπάρχουν πολλά και θα ζήσουμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές στην κορύφωση της επιδημίας σε περίπου δυο εβδομάδες, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί. Θα χάσουμε πολλούς συνανθρώπους μας. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα δοκιμάσει τα όριά του. Ας μην ξεχνάμε ότι και λόγω της κρίσης τα νοσοκομεία μας ήταν υποστελεχωμένα και έφτασαν να μην έχουν ούτε γάζες!!! Αυτό που ξέρουμε πάντως είναι ότι αντιδράσαμε πρώτοι και κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να σωθούν περισσότερες ζωές.

Θα μπορούσε άραγε να γίνει αυτή η πανδημία η αφορμή για μια νέα αρχή σε όλα τα επίπεδα; Μια αρχή για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε; Μια αρχή για την επιστροφή μας στις αληθινές αξίες; Μια αρχή για ένα έθνος περήφανο ξανά και δημιουργικό; Ίδωμεν…

Μείνετε υγιείς. Δεν στέλνω φιλιά. Απαγορεύονται προς το παρόν…
Τατιάνα

 

And More