Μπισκ γαρίδας: Το πιάτο που ετοίμασα ως πρώτο για το εορταστικό τραπέζι!

Οι σούπες ταιριάζουν στο χειμώνα. Και οι ιδιαίτερες σούπες είναι ιδανικές για πρώτο πιάτο σε ένα σημαντικό τραπέζι. Ειδικά όταν πρόκειται για το τραπέζι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι καλύτερο για πολλούς λόγους…


Αν με ακολουθείς στο Instagram, θα είδες τη φωτογραφία που πόσταρα καθώς κόβω τη γαλοπούλα, που ήταν και το κυρίως πιάτo στο μεγάλο οικογενειακό τραπέζι της αλλαγής του χρόνου. Προηγήθηκε η νοστιμότατη μπισκ γαρίδας, της οποίας τη συνταγή την έχω πάρει από το βιβλίο της συγχωρεμένης, της Αλεξίας Αλεξιάδου. Μιας γυναίκας που αγαπούσα πολύ και είχα μαζί της μια πολύ γλυκιά και τρυφερή σχέση. Τη σκέφτομαι αυτές τις εορταστικές μέρες. Είχε κι εκείνη τα παιδιά της στο σχολείο και κάθε χρόνο ομόρφαινε το bazaar του σχολείου με τα πανέμορφα μπισκοτένια σπιτάκια της για φιλανθρωπικό σκοπό. Στο εργαστήρι έδειχνε και στα παιδιά πώς να φτιάχνουν αυτά τα γλυκά δημιουργήματα, πάντα με χαμόγελο. Και τα έσοδα από τις δημιουργίες της πήγαιναν πάντα για υποτροφίες σε παιδιά που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δίδακτρα.

Αυτή τη συνταγή λοιπόν μοιράζομαι και μαζί σου για να νοστιμίσεις την έναρξη των τραπεζιών σου. Τη συνταγή που “προλόγισε” το τραπέζι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, πριν κόψουμε τη γαλοπούλα.

Υλικά

  • 32 γαρίδες Νο 2
  • 2 κ.γλυκού seafood seasoning
  • 1/2 φλιτζ. βούτυρο
  • 1 μικρό καρότο σε κομματάκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλη πατάτα σε κύβους
  • 3 πράσα σε κομματάκια (μόνο το λευκό μέρος)
  • 1/3 φλιτζ. ούζο ή σαμπούκα
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο
  • 1 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 400 γραμμ. ντοματάκια κονσέρβας πολτοποιημένα
  • 2 κ.γλυκού τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1,5 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γλυκού κορν φλάουερ διαλυμένο σε 1 κουταλιά σούπας νερό
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Προετοιμασία

01Βάλε 4 κούπες νερό με το seafood seasoning σε μια κατσαρόλα να βράσει. Καθάρισε τις γαρίδες από το κέλυφος, την ουρά και το εντεράκι. Ρίξε τες μέσα στην κατσαρόλα και βράσε τες 7 λεπτά. Στράγγισε τες και κράτησε το ζωμό τους. Πρέπει να βγει 3,5 φλιτζάνια αλλιώς συμπλήρωσε με ζωμό. Καθάρισε τις γαρίδες από τα κεφάλια τους, κράτησε μόνο 6 ολόκληρες για διακόσμηση και ψιλόκοψε τις υπόλοιπες.

02Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλε το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά να λιώσει. Ρίξε μέσα τα κομματάκια των λαχανικών και σώταρέ τα ώσπου να μαραθούν. Σβήσε τα με το ούζο.

03Πρόσθεσε τον πελτέ, τα ντοματάκια, το τσίλι, αν το χρησιμοποιήσετε, το ζουμί από τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι, σκέπασε και σιγόβρασε ώσπου να λιώσουν σχεδόν τα λαχανικά.

04Άφησέ τα να κρυώσουν λίγο και χτύπησέ τα στο μίξερ να πολτοποιηθούν. Βάλε το χυλό στην κατσαρόλα και εάν δεν είναι αρκετά πηχτός, πρόσθεσε το διαλυμένο κορν φλάουερ. Εάν είναι πολύ πηχτός πρόσθεσε λίγο νερό και σιγόβρασέ τον μερικά λεπτά.

05Κατέβασε από τη φωτιά, πρόσθεσε την κρέμα, το υπόλοιπο βούτυρο και τις ψιλοκομμένες γαρίδες και ανακάτεψε καλά.

06Σέρβιρε το bisque σε 6 κούπες ή μπολ, γαρνίροντας με τις ολόκληρες γαρίδες που κράτησες.

Tip

Εάν θέλεις βάλε μια κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό σε κάθε μπολ και λίγη κρέμα γάλακτος. Εάν δεν χρησιμοποιήσεις ή δεν βρίσκεις seafood seasoning μην παραλείψεις το τσίλι και πρόσθεσε στο ζουμί που θα βράσεις τις γαρίδες 1-2 ακτίνες σέλινο και 1 κουταλιά πάπρικα.

Φιλάκια,
Τατιάνα

*Αν θέλεις να με κάνεις follow στο Instagram θα με βρεις στο @tatistefanidou

And More