Ο δύσκολος Σεπτέμβρης!

Άγχος, μελαγχολία, αϋπνία, πίεση… Αυτό είναι ο Σεπτέμβρης για μένα. Ένας από τους δυσκολότερους μήνες. Οι διακοπές τελείωσαν. Ο καιρός αλλάζει. Οι θερμοκρασίες αλλάζουν. Επιστροφή στο γραφείο. Meetings, συναντήσεις, ραντεβού, τηλέφωνα. Ξεκινούν οι υποχρεώσεις, οι προετοιμασίες. Αλλαγές, ίσως και κάποιες ανακατατάξεις. Αρχίζουν και τα σχολεία. Τα παιδιά έχουν τις δικές τους ανάγκες. Και ένα επιπρόσθετο βάρος… Φέτος φεύγει ο γιος μου για να σπουδάσει στην Αγγλία και αυτό είναι ένα διαφορετικό, ένα καινούριο, ένα μεγάλο βάρος -επίπονο. Και η πίεση αυξάνεται, το άγχος μου κλέβει τον ύπνο. Και θα έρθει και η πρώτη βροχή, έτσι για να σεταριστεί απόλυτα με τη μελαγχολία που φέρνει ο πρώτος -επίσημα- μήνας του φθινοπώρου.

Παύση. Ανάσα. Χρειάζεται ψυχραιμία και μερικές έξυπνες κινήσεις ώστε η ξεκούραση των διακοπών να μην “σπαταληθεί” στις πρώτες δεκαπέντε μέρες. Οι εργαζόμενες γυναίκες, οι μητέρες, γνωρίζουν το έντονο στρες που κουβαλάει ο Σεπτέμβριος και όλες μας ξέρουμε καλά πώς το άγχος μειώνει την απόδοση και φυσικά καταστρέφει την καθημερινότητά μας.


-Οργάνωσε το χρόνο σου.

Κάθε βράδυ, κάνε το πλάνο της επόμενης μέρας. Στο μυαλό σου ή στην ατζέντα σου. Εμένα με βοηθάει να γράφω το πρόγραμμά μου και είναι μια διαδικασία που λίγο με καθησυχάζει πριν πέσω για ύπνο. Είναι και ένας καλός τρόπος να μην ξεχνάς. Και φυσικά στόχος σου είναι να έχεις τσεκάρει τα “to do” σου, να μην αφήσεις εκκρεμότητες για την επόμενη μέρα, να μην είσαι δηλαδή αναβλητική, γιατί είναι σίγουρο πώς θα ξεκινήσεις τη μέρα σου με έξτρα βάρος που έχεις προσθέσει.

Κάνε καλό προγραμματισμό και μην αφήνεις πράγματα για την τελευταία στιγμή. Θα πιεστείς περισσότερο.

-Ξυπνητήρι νωρίς
Ο τρόπος που ξεκινάς τη μέρα είναι σημαντικός. Μην σηκώνεσαι από το κρεβάτι και αρχίζεις να τρέχεις. Φρόντισε να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να πάρει τις ανάσες του, να “εγκλιματιστεί”. Ξύπνα έστω και δέκα λεπτά νωρίτερα. Φτιάξε πρωινό. Είναι κάτι που προσπαθώ να κάνω κάθε πρωί. Πρώτον, γιατί ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια και δεύτερον, γιατί είναι μια καλή ευκαιρία να “προγραμματίσεις” το μυαλό σου για τη μέρα που ακολουθεί (διαβάζεις το πλάνο που έχεις φτιάξει το προηγούμενο βράδυ).

Αν σε βοηθάει, επίλεξε για ξυπνητήρι ένα αγαπημένο σου τραγούδι. Μερικές φορές αυτός ο ενοχλητικός ήχος μπορεί να σου χαλάσει όλη τη διάθεση.

-Καλή διατροφή
Αύξησε την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που καταναλώνεις μέσα στη μέρα σου. Κάνουν καλό στο μυαλό, στο σώμα, δίνουν ενέργεια, δεν σε φορτώνουν με τοξίνες -που κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

-Γυμναστική
Η άσκηση βοηθάει πολύ στο άγχος. Έστω λίγο περπάτημα, ένας περίπατος στη φύση. Θα καθαρίσει το μυαλό σου, θα σε ηρεμήσει. Ξέρω ότι δεν προλαβαίνεις, δεν γίνεται να ακολουθείς πρόγραμμα γυμναστικής καθημερινά. Προσπάθησε όμως έστω και μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Από το καθόλου, καλό είναι κι αυτό. Εκμεταλλεύσου το Σαββατοκύριακο.

-Μια αγκαλιά
Από τον αγαπημένο σου, από τα παιδιά σου… Ό,τι καλύτερο για να ηρεμήσεις, να χαλαρώσεις, να πάρεις μια όμορφη ανάσα αγάπης και να γεμίσεις δύναμη.

-Όλα σε τάξη
Προσπάθησε ο χώρος σου να είναι τακτοποιημένος. Το σπίτι, το γραφείο. Η ακαταστασία επιβαρύνει την ψυχολογία, το στρες και σε κάνει νευρική, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις.


-Μια χνουδωτή αγκαλιά

Αν έχεις ζωάκι, αφιέρωσέ του λίγα λεπτά. Είναι τόσο αγχωλυτικό. Το να χαϊδεύεις το γατάκι ή το σκυλάκι σου είναι κάτι που σε αποφορτίζει πολύ. Στο δικό μας σπίτι υπάρχει ο Γουίλι, και παρόλο που είναι μια έξτρα φροντίδα και υποχρέωση, η αγάπη του, η χαρά που κάνει όταν επιστρέφω σπίτι, μου αλλάζει αμέσως τη διάθεση.

-Λεβάντα
Το άγχος είναι πραγματικά τόσο άσχημο και δεν πρέπει να το αφήνεις να σε παρασύρει. Πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου να κάνεις κάτι. Η μυρωδιές είναι κάτι που βοηθάνε επίσης. Και κυρίως η λεβάντα. Μπορεί να γεμίσεις την μπανιέρα σου και να ηρεμήσεις με αιθέρια έλαια. Ή αν δεν σου το επιτρέπει ο χώρος, να έχεις επιλέξει διακοσμητικά με αυτή τη μυρωδιά για την κρεβατοκάμαρά σου. Βοηθάει πολύ στις αϋπνίες.

-Βιβλία
Δεν ξέρω αν μετά από μια τόσο γεμάτη μέρα έχεις το κουράγιο να διαβάσεις, είναι σίγουρα όμως κάτι που θα σε ταξιδέψει, θα σε “πάρει” έστω και για λίγο από την απαιτητική καθημερινότητα και θα σε νυστάξει -αν δυσκολεύεσαι κι εσύ να κοιμηθείς.

-Αναμνήσεις
Πάντα βοηθάει μια βόλτα στις πιο όμορφες αναμνήσεις. Ειδικά τώρα που είναι και πρόσφατες. Ένα ηλιοβασίλεμα, κάποια αξέχαστα γέλια, κάποια τοπία που αποτυπώθηκαν στο μυαλό σου από τις διακοπές. Θα σε ηρεμήσουν…

-Σωστή αναπνοή
Κάτι πολύ βασικό, αλλά κάτι που ξεχνάμε πάντα. Το να αναπνέουμε σωστά είναι το παν. Αν παρατηρήσεις σε στιγμές πίεσης αναπνέουμε γρήγορα με αποτέλεσμα να εισπνέουμε περισσότερο οξυγόνο από ότι χρειαζόμαστε και αυτό ακριβώς είναι που προκαλεί την ταχυκαρδία. Έχε το νου σου, στην αναπνοή. Προσπάθησε να αναπνέεις από το διάφραγμα, να φουσκώνει δηλαδή το στομάχι και όχι το στήθος.

Εισπνοή, εκπνοή, προγραμματισμός, όμορφες σκέψεις, ψυχραιμία και… θα περάσει κι αυτός ο Σεπτέμβρης!

Πολλά φιλιά,

Τατιάνα

And More